Carson anklagas för att ljuga om sin uppväxt

Ben Carson. Foto: Gage Skidmore
  • Måndag 9 Nov 2015 2015-11-09
E-post 0

USA Den republikanske presidentkandidaten Ben Carson anklagas nu för att ljuga om sin uppväxt. Skandalen är extra känslig eftersom en stor del av hans kändisskap bygger på att Carson uppfattas som en förebild för miljoner fattiga afroamerikaner.

”Född in i fattigdom i Detroit, Michigan och med en examen från Yale University och University of Michigans läkarlinje.” Så sammanfattas Ben Carsons fantastiska klassresa från Detroits fattiga afroamerikanska kvarter till att vara en känd hjärnkirurg och amerikansk presidentkandidat på Wikipedia.

Under 90-talet gav Carson ut sin självbiografi ”Gifted Hands” där läsaren bland annat får veta att Carson i sin ungdom försökte knivhugga en jämnårig kamrat till döds. Han ska enligt boken även ha försökt misshandla sin mamma med en hammare och haft ett ”okontrollerbart humör”.

Skildringarna av hans ungdomstid ger en bild av en presidentkandidat som kommer från svåra förhållanden och som kämpat mot och vunnit kampen mot fattigdom och misär. Självbiografin filmatiserades 2009 och har fått goda omdömen på bland annat filmsajten IMDB.

Men nu ifrågasätts alltså den officiella bilden av Carson. Flera amerikanska mediebolag, däribland CNN, NBC och Associated Press, har letat i arkiv och intervjuat Carsons gamla vänner och bekanta. Ingenting tycks tyda på att Carson var särskilt våldsam av sig när han växte upp och det finns heller inga rapporter eller någon som kan styrka att han försökt knivhugga någon.

Under den gångna veckan har fler och fler uppgifter i Ben Carsons självbiografi ifrågasatts eller avfärdats som falska. Bland annat påstår han sig ha fått ett erbjudande om stipendium till en militärakademi, något som inte kunnat styrkas. Uppgifter om att han under 80-talet pistolhotades på en snabbmatsrestaurang har inte heller det kunnat bekräftas av polisen.

I fredags gick Carson till motattack mot medias skriverier som kommit att överskugga hela hans kampanj. Bland annat anser han att den tidigare presidenten Bill Clinton såväl som den nuvarande Barack Obama inte alls fått utstå samma mediala granskning.

– Inte på det här sättet. Inte ens i närheten, hävdar han enligt AP.

Clinton var 1998 i blåsväder i samband med den så kallade Lewinskyaffären, en utomäktenskaplig förbindelse som Clinton hade och som blev 1990-talets mest medialt uppmärksammade skandal. Skandalen ledde fram till att han ställdes inför riksrätt, men frikändes året därpå. Redan innan Clinton valdes till president hade han rykte om sig att flörta med andra kvinnor, något som togs upp under valkampanjen 1992.

Obama anklagades under valrörelsen 2008 för att inte vara född i USA, något som krävs för att kunna bli amerikansk president. Obama tvingades till slut offentliggöra sitt födelsebevis som visar att han är född på Hawaii för att få stopp på ryktesspridningen.

De senaste månaderna har Ben Carson blivit ett växande hot mot Republikanernas ledande presidentkandidat Donald Trump. Trump har i debatter och i TV-uttalanden försökt utnyttja skandalen kring Carson för att vinna politiska fördelar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag