Cecilia Wikström (Fp): ”Syriska flyktingar mer välutbildade än svenskar”

Europaparlamentarikern Cecilia Wikström (fp) Foto: Pressbild
  • Torsdag 5 feb 2015 2015-02-05
E-post

BRYSSEL I en intervju publicerad på sitt eget Youtube-konto påstår den folkpartistiske europaparlamentarikern Cecilia Wikström att flyktingarna som kommer från Syrien är mycket mer välutbildade än svensken. – Någonstans är det här en debatt som håller på att gå fullständigt överstyr, säger Wikström.

Intervjun, som görs av europaparlamentarikerns egen pressekreterare, handlar om det rådande läget i Mellanöstern och de flyktingströmmar som uppstått i dess kölvatten.

Cecilia Wikström tycker att man ska vara väldigt försiktig med att peka ut de människor som tvingats fly, och att man i debatten om flyktingmottagandet inte ska sätta gränser eller ens prata volymer.

Europaparlamentarikern erkänner att Sverige tar emot en stor andel av världens flyktingar, sett till övriga Europa – men att då exempelvis Libanon tar emot ännu fler behövs problematiken ses i en vidare kontext, menar hon.

Enligt Wikström kan man heller inte kräva att få veta vad som hänt med den svensk-eritreanske medborgaren Dawit Isaak, samtidigt som man vill stänga gränsen för andra eritreaner.

– Någonstans är det här en debatt som håller på att gå fullständigt överstyr, säger Wikström.

Vill sänka standarden för flyktingarna

Invandringen kostar, och för att ha råd med den i fortsättningen föreslår folkpartisten att man sänker standarden för de flyktingar som kommer till Sverige. Idéerna är inte helt nya, tankesmedjan Migro har länge argumenterat i en liknande linje.

– Bara man räddar liv, bara man ger människor möjlighet att få en ny chans i livet, förklarar europaparlamentarikern.

Slutligen menar Cecilia Wikström att en stor del av flyktingmottagningen även är en investering för Sverige. Detta eftersom så många av de som kommer hit redan är välutbildade.

– Om vi på något sätt fattar att de som kommer, att många av syrienflyktingarna är mycket mer välutbildade än svensken i gemen, till exempel, säger folkpartisten.

Hon avslutar intervju med att påpeka att systemet där Sverige och Tyskland tar emot flest flyktingar är haltande, men att stängda gränser inte löser några problem på sikt.

Nedan kan du se videon med Cecilia Wikström

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag