Centern: Demiroks turkiska medborgarskap är upphävt

Muharrem Demirok (C). Foto: Pressbild Centerpartiet
  • Lördag 13 maj 2023 2023-05-13
E-post 0

C-ledaren Muharrem Demirok är inte längre turkisk medborgare. Enligt hans eget parti har nu fått medborgarskapet upphävt. ”Han har fått det bekräftat i närtid”, skriver partiledarens pressekreterare Mathilda Leaestadius till Aftonbladet.

Det var Ledarsidorna som var först med att skriva om Demiroks dubbla medborgarskap. Kort därefter meddelade C-ledaren att han hade för avsikt att säga upp det.

– Jag vill inte att det här ska uppfattas som några svårigheter i mitt fortsatta arbete, sade han till Sveriges Radio.

Nu meddelar hans parti att processen är avslutad och att Demiroks turkiska medborgarskap är rivet.

”Muharrem Demirok har avsagt sig sitt turkiska medborgarskap och fått det bekräftat i närtid. Han har aldrig röstat i något turkiskt val och ämnade inte heller rösta i helgens val”, skriver hans pressekreterare Mathilda Leaestadius till Aftonbladet.

En vecka efter att ha presenterats som valberedningens förslag som centerns nya partiledare efter Annie Lööf meddelade Demirok att han tänkta säga upp medborgarskapet. Han hade då mötts av kritik inom partiet för att inte ha berättat om det på egen hand, samtidigt som det skrivits om det i media.

Tidigare har Ledarsidorna skrivit om problemen med att som partiledare i Sverige inneha ett turkiskt medborgarskap:

”Oavsett övriga medborgarskap förutsätts en enligt Turkiet definierad medborgare alltid sätta Turkiets intressen främst. Turkiet är att betrakta som en semi-auktoritär statsbildning och räknas till ett av världens farligaste länder för journalister att vara verksam i.”

Läs även: Demirok tar avstånd från Erdoğan-nära släkting: ”Kan få problem i Turkiet”

Läs även: Dansk skalle och överfall i toakön – här är domarna mot Demirok (C)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag