Centern om kommunernas självbestämmande: ”Dumt att lova en sådan sak”

  • Fredag 30 jan 2015 2015-01-30
E-post 32

NORRKÖPING När Nyheter Idag pressade Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl om kommuners självbestämmande i migrationsfrågor kunde han inte ge tydligt svar. – Jag tycker det är dumt att lova en sådan sak, förklarade han.

Nu kan kommuner komma att bli överkörda av staten i migrationsfrågor om Centerpartiet får igenom sin politik. Efter att Annie Lööf och Johanna Jönsson i en debattartikel hos Svenska Dagbladet argumenterat för att reformera beräkningsgrunden för läns- och kommuntal, möter förslaget skarp kritik. Debattören Johan Westerholm totalsågar Centerpartiets förslag på sajten Ledarsidorna.

– Är det verkligen rimligt att staten skall bestämma över hur mycket kommunerna skall ta emot i form av nyanlända så är vi inne på en väg där det kommunala självstyret är en schimär, skriver Johan Westerholm på Ledarsidorna.

Chefsekonom Martin Ådahl pressad: ”Dumt lova en sådan sak”

När Nyheter Idag adresserade den kritik som bland annat Johan Westerholm ger uttryck för till Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl var han pressad. Trots upprepade frågor om kommunerna får lov att behålla självbestämmanderätten vad gäller mottagande av nyanlända, kunde inte Ådahl ge ett rakt svar.

– Jag tycker det är dumt att lova en sådan sak, förklarade han för Nyheter Idag när vi pressade honom.

Strider inte det mot liberala värderingar?

– Vänta, vänta, vänta nu. Det kommer finnas situationer där folk kommer uppleva att det är tydligt att kommuner kan säga nej och så kommer det finnas situationer där kommuner får förhandla sig till en lösning. Och så kommer det finnas situationer där de får en ganska tuff förhandling.

Men antingen har man väl en kommun vetorätt eller inte?

– I realiteten har vi märkt att det inte ser ut så. Utan i realiteten har vi sett att man diskuterar mycket om vad man ska göra av boenden, man diskuterar vad man ska göra med mottagande och allting, så i realiteten är det sällan man har det här skarpa läget med ett veto.

– Det är inte för att man är politiker, utan för att man vill vara ärlig. Det kommer finnas många lägen som är av gråzonskaraktär och det finns det redan idag. Den här bilden av att det är svart eller vitt, den är inte sann, förklarade Ådahl för Nyheter Idag.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag