Centerpartiet förlorare och Vänsterpartiet vinnare i oktobermätningen från Sentio

Annie Lööf (C). Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 11 okt 2017 2017-10-11
E-post 537

SVERIGE Vänsterpartiet är vinnare och Socialdemokraterna överlevde IT-skandalen utan att det påverkade opinionen. Och för Centerpartiets himmel kan mörka moln vara på ingång. – De är ingen raket längre, säger den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren om Centerpartiet. 

Centerledaren Annie Lööf har länge haft anledning att vara nöjd med opinionen. Ett tag gick det så bra att Centerpartiet på allvar närmade sig Moderaternas stöd. Men nu kommer ett tecken som tyder på att den positiva trenden kan vara bruten. I oktobermätningen från Nyheter Idag / Sentio når Centerpartiet 9,6 procent stöd i opinionen, vilket är 1,9 procentenheter lägre jämfört med septembermätningen.

Nyheter Idag har talat med den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren och han anar att Centerpartiet har nått sin topp i opinionsstödet.

– Det är som är viktigt är flera mätningar i rad. Men de är ingen raket längre, de går inte uppåt. Men det vi alla väntar på är resultatet för Kristersson och att se om Moderaterna börjar ta tillbaka något. Men det är för tidigt att kunna se.

Felmarginalen för Centerpartiet ligger på 2,0 procentenheter varför förändringen är precis innanför gränsen. En liknande rörelse, fast tvärtom, hittar vi hos Vänsterpartiet som ökar med 1,9 procentenheter till 8,8 procent stöd hos väljarkåren. Även hos Vänsterpartiet ligger felmarginalen på 2,0 procentenheter.

IT-skandalen påverkade inte Socialdemokraterna

I övrigt är förändringarna små för övriga partier. Det borgerliga blocket når 34,2 procent stöd och det rödgröna blocket inklusive Vänsterpartiet når 38,7 procent. Sverigedemokraterna 22,8 procent i samma mätning. Rörelsen för såväl Moderaterna och Socialdemokraterna är i det närmaste sidledes samtidigt som IT-skandalen dominerat det politiska samtalet en längre tid.

Framför allt menar Ljunggren att det säger något om Socialdemokraterna och ytterst Stefan Löfven.

– Vi kan dra slutsatsen att de har inte förlorat någonting på det som har hänt. Tidningarna skriver ”trots” det som hände i somras, men jag tror inte de förstår folk. Statsministerns bestämda agerande, dels att han röjde upp och dels att han stod upp för Hultqvist är sådant som folk uppfattar är det rätta i en svår situation.

+PLUS Här är hela oktobermätningen från Sentio

Sentio oktober 2017 september inom parentes

Mätningen är utförd med webbpanel mellan 5 och 9 oktober. Totalt har 1050 personer intervjuats varav 800 uppgett partipreferenser.

Moderaterna 16,8 (17,0)
“Liberalerna” 5,5 (4,7)
Centerpartiet 9,6 (11,5)
Kristdemokraterna 2,3 (3,1)
Socialdemokraterna 25,9 (25,3)
Vänsterpartiet 8,8 (6,9)
Miljöpartiet 4,0 (4,1)
Sverigedemokraterna 22,8 (23,4)
Fi 1,9 (2,8)
Piratpartiet 1,1 (0,5)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag