Centerpartiet och Vänsterpartiet framställs mest positivt av media

Foto: Wikimedia commons
  • Torsdag 23 Nov 2017 2017-11-23
E-post 692

STOCKHOLM En ny mätning från Sveriges Radio och Sifo visar att de två partier som presenteras mest positivt i media är Centerpartiet och Vänsterpartiet. Mest negativ presentation får Socialdemokraterna.

En ny mätning om hur partier presenteras i olika medier och vilka frågor som väljarna prioriterar högst presenteras idag den 23 november av Sveriges Radio och Sifo.

Mätningen visar att nästan samtliga av de partierna som är representerade i riksdagen idag framställs i ett negativt ljus av tidningar, radio och tv. Det enda undantaget är Vänsterpartiet som har en förhållandevis neutral framställning med en svag överkant i en positiv vinkling.

Direkt efter Vänsterpartiet kommer Centerpartiet som har näst minst negativ vinkling mot sig. Det partiet som dominerar inte bara i antalet nyhetsinslag utan även i störst antal negativa inslag är Socialdemokraterna. S ligger långt före de andra partierna i hur många nyheter partiet får om sig och hur negativa de är.

Mätningen visar även vilka frågor som dominerat i sociala medier och vilka som dominerat i olika traditionella medier. På Facebook är den största väljarfrågan lag och ordning följt av integration. På Twitter faller lag och ordning till tredje plats och den största frågan på den sociala medieplattformen är integrationen följt av partiledardebatter/valrörelse.

I traditionella medier är dagordningen inte på samma nivå. Det ämne som fått störst uppmärksamhet där är det politiska spelet följt av skandaler. Väl på tredje och fjärde plats kommer lag och ordning samt integration fram som frågor högt på dagordningen för de traditionella medierna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag