Centerpartiet planerar stoppa borgerligt styre i Malmö

Foto: CC News Øresund / Johan Wessman
  • Lördag 13 okt 2018 2018-10-13
E-post 658

MALMÖ De Malmöbor som röstat för ett borgerligt styre får se sig svikna av Centerpartiet. Det beskedet lämnar Centerpartiets ordförande i Malmö under lördagen och motiveringen är att hindra SD från att få inflytande. – Vi ser inte att M eller Alliansen kan ta över styret utan aktivt stöd av SD, säger Niels Paarup-Petersen, C-gruppledare i Malmö.

Det är Sydsvenskan som rapporterar att Moderaternas plan om att styra Malmö går om intet. Tanken var att styra kommunen med hjälp av C, L och SD. Men den planen går alltså om intet efter att Centerpartiet nu meddelar att de inte kommer rösta för ett moderatstyre.

– Centerpartiet kommer inte att rösta för det moderata styret. Vi hade jättegärna sett att vi får ett maktskifte i Malmö. Men vi har också varit jättetydliga i valrörelsen med att vi aldrig kommer att göra oss beroende av Sverigedemokraterna. Och vi ser inte att M eller alliansen kan ta över styret utan aktivt stöd av SD, säger Niels Paarup-Petersen, Centerpartiets gruppledare i Malmö.

Enligt Sydsvenskan togs beslutet av Centerpartiets styrelse och fullmäktigegrupp under fredagen. Det är ännu oklart hur Malmö kommer att styras istället, men Socialdemokraterna i kommunen meddelar att de är öppna för förhandlingar. Samtidigt kräver Centerpartiet att Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) ska lämna över posten som kommunstyrelsens ordförande.

Hård kritik från moderatled

Staffanstorpsmoderaternas starke man Christian Sonesson reagerar skarpt på nyheten. I en Facebookstatus kallar han agerandet för ”politisk omognad” och påpekar att det är inte upp till Centerpartiet att ställa krav på vilka företrädare andra partier väljer att utse.

”Som parti kan de givetvis själva avgöra vem de vill eller inte vill samarbeta med, men inte vilka politiska företrädare som andra partier ska utse. Malmö behöver ett styre, helst ett blått styre efter 24 år av socialism. Malmö behöver dock inte denna typ av politisk ankdamm”, skriver han på Facebook.

Och från Sverigedemokraternas sida i Malmö meddelas på Twitter att ”Alliansen i Malmö är nu överspelad”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag