Centerpartiet positiva till att regeringen presenterar förslag om ensamkommande

Johanna Jönsson (C). Foto: Centerpartiet & Nyheter Idag.
  • Måndag 27 Nov 2017 2017-11-27
E-post 580

STOCKHOLM Centerpartiet ställer sig positiva till att regeringen presenterat ett förslag som innebär att fler afghaner kan få uppehållstillstånd i Sverige.
–  I grunden så är vi ju positiva till att regeringen nu lägger fram ett förslag på området, säger Johanna Jönsson, migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet, till Nyheter Idag. 

Johanna Jönsson, migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet, uppger för Nyheter Idag att hon inte fått se förslaget i sin helhet men att C är positiva till att regeringen lagt fram ett förslag på området.

 Alltså vi har ju från centerpartiets sida drivit på för att den som med sannolikhet kan visa att den var under 18 när den kom och som har drabbats av långa handläggningstider och därför fått avslag, att den ska få möjlighet att stanna. Det har vi ju drivit på, sen har vi ju pratat om att de som är över 18 och kan försörja sig själva, alltså har ett jobb, ska få möjlighet att stanna via arbetskraftsinvandringen. Det här förslaget är ju en lite annan ingång när man använder gymnasielagen och så. Nu får vi sätta oss ner och så får vi titta på det här förslaget, det enda vi vet är ju det som sades på pressträffen. Vi behöver analysera det ordentligt och se vilka det är som ska omfattas, kan det förbättras på något sätt. Sen bestämma utifrån det om vi kan driva på för att förbättra förslaget på något sätt. Men i grunden så är vi ju positiva till att regeringen nu lägger fram ett förslag på området, säger Johanna Jönsson, migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet, till Nyheter Idag.

Ja det låter som att det är lite er linje?

– Ja.

Under presskonferensen var regeringens representanter förtegna om vad deras förslag skulle kosta och hur många som skulle omfattas av det. Det är inte bara allmänheten som nekats information om förslagets konkreta kostnad eller omfattning, även Centerpartiet har lämnats utanför den lilla grupp av politiker som i dagsläget känner till omfattningen av regeringsförslaget.

Men har ni fått några uppgifter om siffror? 

– Nej, alltså vi har inte fått några andra uppgifter än det som sades på pressträffen, vi har inte suttit i några samtal om det här eller fått något skriftligt eller så.

LÄS ÄVEN: Regeringen vill att fler afghaner ska få stanna – Vill inte uppge hur många eller vad det kostar: ”Vanskligt att använda en siffra”

Men då är ni ändå ganska positiva?

– Jag vill inte säga att vi kommer köra på det här förslaget eller att vi stödjer det här förslaget eller att vi är positiva till förslaget, men däremot är vi ju positiva till att man lägger fram ett förslag för att vi har drivit på för att de som kunnat göra sannolikt att de var minderåriga när de kom och som drabbats av långa handläggningstider ska få stanna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag