Centerpartiet svänger om kärnkraft

Martin Ådahl (C) och kärnkraftverket i Oskarshamn. Bild: Centerpartiet/CC BY 2.0/Daniel Kihlgren/CC BY-SA 3.0
  • Lördag 30 sep 2023 2023-09-30
E-post 0

Centerpartiet släpper en ytterligare del av sitt kärnkraftmotstånd genom att ge upp förbudet mot fler än tio reaktorer i bruk samtidigt på partiets stämma i Örebro.

Centerpartiet har varit kärnkraftsmotståndare sedan Thorbjörn Fälldins tid. Det var under Fälldins tid som statsminister som folkomröstningen om kärnkraft hölls i mars 1980, där C och Vänsterpartiet Kommunisterna stod för den mest kärnkraftsfientliga linje 3.

Sedan elkrisen bröt ut efter nedläggningen av två reaktorer vid Ringhals, följt av Rysslands invasion av Ukraina, har det varit relativt tyst från C om kärnkraften, och på partiets stämma i Örebro beslutar partiet om att släppa det tidigare kravet på att max tio reaktorer får vara i bruk samtidigt.

– Vi är för alla energislag. Det innebär att vi nu kan acceptera fler än tio reaktorer. Men jag vill understryka att vi inte ska använda skattebetalarnas pengar för att subventionera kärnkraften, säger Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson, till Dagens Nyheter.

Enligt Centerpartiets beslut ska kärnkraft i mer än tio reaktorer tillåtas, men få bära sina egna kostnader i form av säkerhet, avfallshantering och olycksförsäkring. 

– Alla kraftslag ska få klara sig på sina egna meriter. Då ska vi inte ge en gräddfil till kärnkraften, säger Martin Ådahl.

Läs även: SD vill ha statlig kärnkraft

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag