Centerpartist i spetsen när EU-parlamentet kräver lättnader för lågutbildad arbetskraftsinvandring

Bild: Henrik Ishihara/CC BY-SA 4.0/Diliff/CC BY-SA 3.0
  • Tisdag 30 nov 2021 2021-11-30
E-post

BRYSSEL Den svenska EU-parlamentarikern Abir Al-Sahlani (C) har lett arbetet med ett lagförslag som ska underlätta för arbetskraftinvandring till EU av bland annat lågutbildade och egenföretagare. Nu har förslaget antagits av EU-parlamentet.

– Vi måste göra det mer attraktivt för arbetskraftsinvandrare att komma till Europa, sade Al-Sahlani efter omröstningen i EU-parlamentet.

EU-parlamentet antog på torsdagen ett lagstiftningsinitiativbetänkande om arbetskraftsinvandring med röstsiffrorna 497 röster för, 160 röster emot och 38 nedlagda röster, meddelar Europaparlamentet i ett pressmeddelande.

Läs även: M vill se högre lönekrav för arbetskraftsinvandring

I förslaget ingår bland annat ett inreseprogram för arbetstagare från tredjeland med låg eller medelhög utbildning och ”ett ramverk för att kunna erkänna deras kunskaper och kvalifikationer”, att det ska bli lättare för egenföretagare att ta sig till EU och att antalet år som krävs för att få ett långvarigt uppehållstillstånd i EU minskas från fem till tre.

Parlamentets arbete med lagstiftningsbetänkandet har letts av den svenska centerpartisten Abir Al-Sahlani. Hon valdes in i parlamentet 2019 som andranamn på Centerpartiets lista, och var riksdagsledamot 2011 till 2014 som ordinarie, och 2010 till 2011 samt 2019 som ersättare.

– Europa står inför demografiska och ekonomiska utmaningar. För att hantera dessa utmaningar och se till att Europa kan vara starkt och konkurrenskraftigt behöver vi arbetskraftsinvandring. Det är ett faktum, sade Al-Sahlani efter omröstningen i parlamentet.

– Vi måste göra det mer attraktivt för arbetskraftsinvandrare att komma till Europa och vi måste städa upp i systemet för att se till att reglerna följs, fortsatte Al-Sahlani.

Läs även: Löfven om arbetskraftsinvandringen: ”Den ska inte Sverigedemokraterna få sätta stopp för”

Abir Al-Sahlani

Al-Sahlani föddes i Irak 1976. Hon kom till Sverige som ensamkommande från Bulgarien och flyttade in hos sin farbror i Härnösand. Hon engagerade sig Rädda Barnen och 5 i 12-rörelsen i sin ungdom, och efter USA:s invasion av Irak och Saddam Husseins fall 2003 engagerade hon sig tillsammans med sin far Abid Al-Sahlani, tidigare medlem av Iraks kommunistiska parti, i den irakiska politiken och fick stöd av Centerpartiet i Härnösand.

År 2007 anställdes hon av Centerpartiet som politiskt sakkunnig i riksdagen med ansvar inför utrikesutskottets kommittéarbete, och år 2009 kandiderade hon som tredjenamn på Centerpartiets lista i valet till Europaparlamentet utan att komma in.

Efter valet 2010 blev Al-Sahlani ersättare i riksdagen för Andreas Carlgren, och tog över hans riksdagsplats som ordinarie riksdagsledamot när han lämnade politiken 2011.

År 2013 utreddes Al-Sahlani för bedrägeri efter att Centerpartiets internationella stiftelse upptäckt stora redovisningsbrister i demokratiprojekten i Irak, där stöd bland annat gick till Nationell demokratisk allians som hennes far var partiledare för.

Efter att hon delgivits misstanke tog Al-Sahlani time-out och uppmanades hon av partiet att inte ställa upp som riksdagskandidat för C i kommande val. I maj 2014 lades förundersökningen ned och Al-Sahlani återupptog riksdagsarbetet fram tills valet följande höst.

Läs även: Rostami: Det är dags att tala klarspråk om den snedvridna arbetskraftsinvandringen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag