Centerpartistisk islamist friade irakier i misshandelsmål

  • Måndag 5 mar 2018 2018-03-05
E-post 1127

STOCKHOLM Solna tingsrätt friar en man misstänkt för misshandel av sin fru, något som The Local var först att berätta om. Men rätten var inte enig – bakom den friande domen står två centerpartistiska nämndemän varav den ena är den kända islamisten Ebtisam Aldebe som kandiderat för partiet till riksdagen.

Den irakiske mannen och kvinnan gifte sig enligt sharialagar för ungefär sju år sedan uppger Aftonbladet. 2015 polisanmäldes mannen, misstänkt för att ha misshandlat henne genom att knuffa in henne i möbler, dra henne i håret och trycka en sko i ansiktet på henne.

Solna tingsrätt avfärdar kvinnans trovärdighet. Man för i domen ett resonemang om mannens och kvinnans kultur:

”Det normala i ”dessa kretsar” är vidare att en kvinna berättar för släkten att hon blir misshandlad om hon blir det så att saken kan lösas inom familjen. Det faktum att NN (kvinnan) inte sagt till hans släktingar att han slog henne, utan i stället anmälde det till polisen, minskar hennes trovärdighet ytterligare.”

Rätten ger sig också in i resonemang om mannens och kvinnans familjer. Mannens familj ”verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan”.

Tingsrätten var inte enig. En moderat nämndeman och lagmannen ville fälla. När det är lika många som vill fria som fälla så ska det dömas till den tilltalades fördel.

Åklagaren Josefine Dahlqvist har redan överklagat. Hon säger till Aftonbladet:

– Jag tycker att man har gjort en anmärkningsvärt felaktig bevisvärdering i det här målet. Man har inte tillämpat de bevisvärderingsregler och principer som man använder i svenska domstolar.

En av de nämndemän som friade mannen är den centerpartistiska islamisten Ebtisam Aldebe. Hon är veteran inom Centerpartiet och kandiderade senast 2014 till riksdagen. Aldebe har i samband med tidigare kandidaturer sagt sig förespråka särlagstiftning för muslimer.

– I det här målet har jag följt lagen. Svensk lag. Jag har aldrig dömt enligt någon annan lag, säger Aldebe till Aftonbladet.

I sin skiljaktiga mening gör den moderate nämndemannen och lagmannen en diametralt annorlunda bedömning än Aldebe och hennes centerpartistiske kollega. De anser i stället att kvinnans berättelse är detaljerad, sammanhängande och utan motsägelser. Utredningen av händelsen anser de dessutom i sig är så pass stark att den räcker för en fällande dom.

– Min klient känner sig mycket kränkt över domen och ifrågasatt utifrån delar i domskälen som inte är förenliga med principer som en rättsstat vilar på, säger kvinnans målsägandebiträde Amana Ayob Landin till Aftonbladet.

Ebtisam Aldebe sitter även i socialnämnden i Solna kommun. Hennes partikamrat Magnus Persson är kommunalråd i Solna.

– Hon står bakom de här domskälen. Som de är skrivna så kan man inte vara nämndeman för centerpartiet. Det har jag också framfört till henne tidigare under kvällen, säger han till Aftonbladet.

Bör Sverige tillåta särlagstiftning, exempelvis sharialagar för muslimer?
1800 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag