Chang kommenterar diskussioner om Nyheter Idag

Chang Frick Foto: Albin Lindstedt / Nyheter Idag
  • Tisdag 15 jul 2014 2014-07-15
E-post 0

NYHETER IDAG Under Juli månad kommer nyhetsflödet vara sporadisk på Nyheter Idag. Detta på grund av att vår redaktion tar semester. Vi kommenterar även en del spekulationer som rör vår sajt.

Det har kommit en del frågor till Nyheter Idag om varför det vissa dagar inte publiceras några nyheter. I grunden beror det på dels semestertider och i förlängningen att vi ej har resurser att bemanna en heltidsredaktion året om.

Än så länge ett hobbyprojekt

En del har spekulerat, eller till och med menar, att vi är uppbackade av organisationer eller politiska partier. Framför allt har Sverigedemokraterna nämnts i dessa sammanhang. Det är inte riktigt sant.

Vi har intäkter från annonser, de annonser du ser på sidan. Majoriteten av våra annonsörer är helt vanliga annonsnätverk som du även kan finna på flertalet bloggar och dylikt. Vi har även en annons från gruppen EAF i Europaparlamentet, som i och för sig består av politiska partier. Det är givetvis öppet för nya annonsörer som vill synas på vår sajt förutsatt att innehållet i annonsen inte är olämpligt eller vilseledande för konsumenter.

Summan av de intäkter vi får från annonsering är mycket blygsam och det räcker på intet sätt till att täcka alla utgifter vi har. Därav är det mesta av arbetet vi gör på sidan helt ideellt. Givetvis hoppas vi att vi en dag kan leva på det vi gör, men i nuläget drivs vi på ideell basis.

Vilka bör vi jämföras med?

Under ett seminarie på Almedalsveckan jämfördes, eller liknades vi, med andra sajter på nätet. En som heter ”Samtiden” samt SD-kuriren. Detta eftersom vi ibland uppfattas ligga Sverigedemokraterna nära. Jag menar att den bilden bör nyanseras.

Nyheter Idag vilar i grunden inte på en specifik politisk uppfattning. Vi som arbetar med sidan motiveras i första hand av att skriva om nyheter som engagerar och ger trafik, inte att tvunget opinionsbilda i en viss riktning. Många gånger sammanfaller detta givetvis. En text som är spetsig, eller visar ett nytt perspektiv i nyhetsflöden, drar oftast mer trafik än en nyhet som redan finns i andra medier. Därav är det inte ovanligt att vi lyfter nya perspektiv på nyheter, inte minst när det gäller Sverigedemokraterna.

Skillnaden ligger i att vi inte har en uttalad socialkonservativ linje. Om vi skulle etikettera oss med en ideologi torde libertarianism ligga närmare. Vi bevakar gärna frågor som rör legalisering av cannabis, frågor som rör en mindre stat, ett fritt internet och framför allt, vi tror på individer framför kollektiv. Vi kan rada upp en mängd frågor där vi ligger betydligt närmare såväl Folkpartiet, Centerpartet och Piratpartiet än just Sverigedemokraterna.

Men framför allt, vi undviker helst att sätta en etikett överhuvudtaget på vår sida. Vi är i första hand individer som skriver på Nyheter Idag, ej ett homogent kollektiv. Jag menar att det går lika bra att jämföra oss med helt andra sajter.

En sida som arbetar med ungefär samma förutsättningar är sajten interasistmen. Henrik Johansson förklarar närmare i telefon hur det egentligen ligger till.

– Nej, vi har varken stöd från Socialdemokraterna eller LO, trots att många spekulerat i att sajten skulle vara ett projekt med finansiering från sådant håll.

Henrik är den drivande individen på sajten och han har en bakgrund inom LO, precis som undertecknad, Chang Frick, har en bakgrund inom SD. Men sajten interasistmen har även fler personer som skriver med bakgrund från andra håll. Samma sak gäller Nyheter Idag. Kontentan är att bägge sajter i grunden drivs av individer och ej är ett resultat av beslut från större organisationer.

Det ska poängteras att interasistmen och Nyheter Idag granskar helt olika politiska grupper. Jämförelsen ligger i att förutsättningarna i grunden är likartade. Interasistmen har ett stort fokus på Sverigedemokraterna och ”svansen” runt SD. Nyheter Idag granskar i motsvarande grad det som i dagligt tal menas med ”vänstern” och även delar av den antirasistiska rörelsen. Arbetsmetoderna är i grunden detsamma samt ambitionerna att vara saklig och korrekt.

Kanske viktigast av allt, man är inte vänsterextremist för att man visar på dumheter som en del aktiva inom SD kläcker ur sig. Lika lite är man högerextremist för att man tittar på dumheter från t ex vänsterhåll.

Vi tror på individer framför kollektiv

Det kanske retar några av våra läsare, men jag menar att interasistmen många gånger gör ett bra arbete. De är duktiga på att hitta saker av nyhetsvärde som antingen sprids i större publikationer eller blir en snackis i sociala medier. Även Nyheter Idag har några exempel på liknande fall där vi rapporterat om storys som väckt uppmärksamhet i andra medier.

Det finns mig veterligen inget i grunden som hindrar interasistmen att avslöja något från t ex ”vänstern” eller den antirasistiska rörelsen, lika lite som det finns något hinder för Nyheter Idag att avslöja förhållanden inom Sverigedemokraterna eller svansen runt dessa. Det menar jag är en viktig princip, även om respektive sajt specialiserar sig på sina områden.

Den största anledningen att jag lyfter just interasistmen som exempel beror på att sidan, i min mening, visar att det inte behövs stora organisationer i ryggen för att åstadkomma resultat. Tvärtom, Henrik Johansson är ett levande bevis på att det räcker med en individ, för att göra skillnad. På samma sätt hoppas jag att Nyheter Idag med tiden blir en allt mer naturlig del av medielandskapet i Sverige.

Avslutningsvis bör det även nämnas att Nyheter Idag skriver om mycket annat än politik också. Vi tycker helt enkelt det är kul att skriva nyheter. Vi är ej heller någon ideologisk motpol till interasistmen. Vi tror inte heller på rasism. Det är en kollektivistisk ideologi och som jag tidigare förklarat ser vi individer framför grupper av människor.

OBS! Ovan resonemang är mina egna och inte något som Henrik Johansson själv gett uttryck för. Det är bara citatet från Henrik som är hans egna ord.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag