Chefen för de strategiska robotstridskrafterna: ”Ryssland är redo att slå tillbaka mot alla kärnvapenattacker”

Den ryska kärnvapenroboten Topol-M är vad du troligen får i huvudet om skiten träffar fläkten. Foto: Wikipedia
  • Tisdag 3 mar 2015 2015-03-03
E-post

RYSSLAND Den ryska ståndpunkten är tydlig. Alla nukleära attacker mot landet kommer utan tvekan att besvaras med samma medel.

Konflikten mellan öst och väst är inte centrerad till Donbass, utan utspelas faktiskt över hela världen. Båda sidor flyttar fram sina styrkor närmare varandras gränser och påverkanskampanjerna är i full gång sedan lång tid tillbaka.

Det senaste i raden av skrämselpropaganda kommer från chefen för Rysslands strategiska robotstridskrafter, generalmajor Andrey Burbin.

För ryska Sputnik News berättar han att Ryssland står redo att svara på alla nukleära attacker oberoende av hur de utförs och att en vedergällningsattack kommer att genomföras i alla lägen. Generalmajoren menar att de ryska strategiska styrkorna alltid kommer att klara av uppgiften att anfalla en fiende med kärnvapen om ordern ges.

– Det skulle inte finnas någon tvekan, uppgiften skulle utföras, förklarar han.

I intervjun berättar Burbin även om det ryska Perimeter-systemet, även kallat för ”Död hand”. Systemet utvecklades under Sovjettiden och är i grund och botten ett system som ser till att Ryssland kan slå tillbaka med sina strategiska styrkor även om landets högsta ledning slagits ut under ett första anfall.

Övade kärnvapenanfall mot Sverige

För nästan exakt två år sedan övade Kreml kärnvapenanfall mot två mål i Sverige, i vad som senare har kommit att kallas för den ryska påsken.

Enligt uppgifter till Expressen ska målen ha varit FRA på Lovön strax utanför Stockholm, samt krigsflygbasen Hagshult i Småland. Inte långt från dessa två platser finns även Sveriges två stridslednings- och luftbevakningscentraler.

Om kriget i Ukraina mot all förmodan eskalerar till användandet av nukleära massförstörelsevapen slutar det dock troligtvis inte med några enskilda attacker mot Sverige.

Redan under Kalla kriget hade Sovjetunionen en plan för hur man skulle segra om kriget kom. En plan som inte innefattade några långtgående konventionella operationer förrän efter att de interkontinentala ballistiska robotarna exploderat ovanför europeiska städer.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag