Chefer försökte hindra vårdanställda från att tala med media – Vårdförbundet: ”Förskräckligt!”

Foto: Flickr
  • Tisdag 4 apr 2017 2017-04-04
E-post 831

GÄLLIVARE Fack och personal vid Gällivare sjukhus uppger att anställda belagts med munkavle för att de inte ska vittna om missförhållandena inom sjukvården. – De har fått brev från närmsta chef att inte uttala sig till press, säger Elisabeth Lindblad från Vårdförbundet.

Vårdförbundet slår larm om förhållandena vid Gällivare sjukhus. I möten med vårdförbundet har barnmorskor vid Gällivare BB uppgett att arbetssituationen är ohållbar till följd av den låga bemanningen. Det rapporterar SVT Norrbotten. Dessutom har chefer på Gällivare sjukhus skickat ut brev till barnmorskorna att inte uttala sig till media.

– De har fått brev från sin närmsta chef att inte uttala sig till press, säger Elisabeth Lindblad från Vårdförbundet till SVT Norrbotten.

Lindblad uppger även att sjukhuset slimmat sin organisation så mycket att den inte längre är patientsäker vilket gjort att personal känner sig oroliga och mår dåligt. Att personalen uppger att de belagts med munkavle för att de inte ska vittna om missförhållanden inom sjukvården är både förskräckligt och förfärligt enligt Lindblad.

– Det har man inte rätt att göra, vi har yttrandefrihet i Sverige!

Verksamhetschef Anna Pohjanen säger till SVT Norrbotten att personal och fack missuppfattat breven från cheferna. I själva verket var syftet, enligt Pohjanen, att påminna vårdarbetarna om att patientsekretessen gäller utifall de skulle ha glömt bort det. Egentligen ska det brev som personal och fack tolkar som munkavle vara skrivet av omtanke gentemot personalen på sjukhuset.

– Brevet var olyckligt formulerat. Det var mer att stärka dem om att ni behöver inte uttala er och ni får framförallt inte uttala er om sånt som berör patientsekretess, säger verksamhetschef Anna Pohjanen till SVT Norrbotten.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag