Chefredaktör dödshotad av släkting till imamen i Gävle moské

Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg. Foto: Gefle Dagblad
  • Onsdag 30 mar 2016 2016-03-30
E-post

GÄVLE I ett telefonsamtal med en polischef framfördes dödshot mot chefredaktör Anna Gullberg på Gefle Dagblad. Det rapporterar den egna tidningen GD. – Jag hoppas att rättsväsendet kan klargöra att den här typen av hot mot medier inte är något som samhället accepterar, säger Anna Gullberg.

Lokaltidningen Gefle Dagblad berättar på onsdagseftermiddagen att chefredaktören på den egna tidningen, Anna Gullberg, blivit dödshotad. Hotet ska ha uttryckts över telefon till en polischef av en nära släkting till imam Abo Raad i Gävle moské.

– Det här är ett direkt hot mot pressfriheten. Hoten har ett uppenbart samband med de publiceringar som Gefle Dagblad gjort, säger Anna Gullberg.

Har gjort sig känd för granskningar av radikala element i moskén

Lokaltidningen Gefle Dagblad har blivit uppmärksammad flera gånger efter att de granskat Gävle moské. Tidningen står bakom en rad publiceringar sedan 2015 som avslöjar extremism och extrema företrädare för moskén, bland annat att en salafistisk stiftelse i Qatar finansierade köpet av Gävle moskés lokaler.

Gullberg betonar samtidigt att det är en mindre grupp människor som har kunnat kopplas till extrema åsikter i moskén.

– Jag oroar mig också för att muslimer i allmänhet ska drabbas av missaktning, eller riskera att vidhäftas de extrema åsikter som Gefle Dagblad i sin granskning har kunnat koppla till vad som är en mindre grupp inom Gävle Islamiska Centers ledning och kretsen närmast imamen, säger hon till den egna tidningen.

Hoten ska ha framförts för några veckor sedan, ett par dagar efter att Gävle Dagblad avslöjat att moskéns styrelsemedlem Ali Al Ganas hyllat IS-flaggan i sociala medier. Nyheter Idag fortsatte med en granskning som visar hur en talesperson för Gävle moské, som till Gefle Dagblad sagt att han kan gå med IS-flaggan på stan, även varit invald som nämndeman och har ett styrelseuppdrag i Ungdom Mot Rasism.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag