Chefredaktörerna backar TV4 efter journalistens hotfulla näthatsattack mot Åkesson

Thomas Mattsson (t.v), Peter Wolodarski (mitten) och Jimme Åkesson (t.h). Foto: Nyheter Idag samt Wikimedia Commons
  • Fredag 19 maj 2017 2017-05-19
E-post 1092

SVERIGE ”Oacceptabelt agerande från ett riksdagsparti”, twittrar Dagens Nyheters Chefredaktör Peter Wolodarski angående Sverigedemokraternas beslut att bojkotta TV4. ”Fel med bojkotter” skriver Expressens Tomas Mattson. ”Det försvagar demokratin”, menar ETC:s Johan Ehrenberg.

Ett flertal mediepersonligheter backar TV4 efter att Sverigedemokraterna i praktiken inför en bojkott mot tv-kanalen. Dagens Nyheters chefredaktör, Peter Wolodarski, kallar beslutet att bojkotta TV4 för ett ”oacceptabelt agerande från ett riksdagsparti”.

+PLUS: Åkessons sambo talar ut om skräcknatten: ”Det enda jag tänkte var om polisen hinner ta dom innan de tar sig in”

LÄS ÄVEN: ”Talk shit, get shot” och ”Skyll dig själv”: TV4-journalisten efter attacken mot Åkessons familj

LÄS ÄVEN: SD bojkottar TV4 efter journalistens attack mot Åkesson

Liknande tongångar är det hos Expressen där chefredaktör Tomas Matsson erbjuder TV4 att använda deras egen tv-material under tiden bojkotten pågår.

Samtidigt understryker Mattsson att twittrandet från TV4-journalisten är förkastligt. Någon liknande markering från Peter Wolodarski har vi inte kunnat hitta på Twitter.

Även Johan Ehrenberg, grundaren för vänstertidningen ETC, tycker att det är allvarligt att Sverigedemokraterna nu bojkottar TV4. Det försvagar demokratin, menar Ehrenberg på Twitter.

Bojkotten svar på hotfullt näthat mot Åkessons familj

I onsdags kunde Nyheter Idag visa att TV4-journalisten Christoffer Eriksson på Twitter kommenterat en attack mot Jimmie Åkessons hem. I bostaden befann sig Åkessons sambo Louise Erixon samt parets treårige son. I samband med attacken ska okända gärningsmän försökt ta sig in i huset, berättar Erixon i en lång intervju för Nyheter Idag.

”Jag förstår att det är lockande att vara the bigger man och tycka det är ‘ett hot mot demokratin’ när Jimmie Åkesson, partiledare och demokratiskt vald riksdagsman får påhälsning i hemmet, men det tycker jag är att slösa med dyrbar storsinthet. Det går utmärkt att åberopa den mycket underskattade klausulen ‘Talk shit, get shot’, som ni finner under överrubriken ‘Skyll dig själv, clown’”, skrev TV4-journalisten på Twitter.

Han fortsatte med att kalla SD-ledaren för nazist och menade även att Sverigedokraterna ”är en bugg i systemet som ska rättas till”.

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge reagerade kraftfullt mot TV4-journalistens hotfulla näthat. I ett pressmeddelande motiverade han varför SD hädanefter inte kommer släppa fram TV4 för intervjuer med Åkesson.

– Det hela är mycket upprörande. Tv4-journalisten uppmuntrar till våldsamma attacker mot vår demokrati och mot Jimmie Åkessons familj. Trots dialog med Tv4 finns fortfarande ett antal frågor vi inte fått svar på, säger Vinge i pressmeddelandet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag