Chocksiffrorna – SD får nästan 60 procent i skolomröstning

Omröstningsresultatet i en gymnasieskola i Kristianstad. Foto: Privat
  • Lördag 26 maj 2018 2018-05-26
E-post 1973

KRISTIANSTAD Här är staplarna som chockar politikerna och etablissemanget. Sverigedemokraterna får egen majoritet, cirka 57,3 procent, i en omröstning på en gymnasieskola i Kristianstad. ”Det känns naturligtvis jättebra”, säger Niclas Nilsson, SD:s gruppledare i Kristianstad, till Nyheter Idag.

Det utbröt ett chockat mummel bland politikerna när resultatet projicerades på storbildsskärmen. Nästan 60 procent av de som lyssnade på Österänggymnasiets valdebatt kommer att rösta på SD i höstens val, skriver Kristianstadsbladet.

Skolaulan var fullsatt när representanter för samtliga partier i kommunfullmäktige bjöds in till debatt i torsdags. Efter debatten fick eleverna chansen att rösta på vilket parti de skulle rösta på i kommunvalet om det vore val i dag.

Av 262 elever valde 150 Sverigedemokraterna. SD hade inledningsvis ännu högre siffror, men resultatet droppade en aning sedan alla röster redovisats.

Niclas Nilsson är SD:s gruppledare i Kristianstad. Han säger att han blev positivt överraskad över resultatet i omröstningen.

– Ja, det blev jag. Om jag inte minns fel nådde vi inte ens upp till det lokala valresultatet i skolvalet 2014. Det här känns naturligtvis jättebra.

20 procent med invandrarbakgrund

SD har överlag haft väldigt bra valresultat på gymnasieskolor med praktiska program, som ofta domineras av pojkar. Enligt Niclas Nilsson var resultatet här extra intressant eftersom fördelningen mellan pojkar och flickor är jämn på Österänggymnasiet. Dessutom har cirka 20 procent av eleverna invandrarbakgrund.

– Debatten gick väldigt bra, förklarar Niclas Nilsson.

Vad tror du i debatten fick så många elever välja SD?

– Jag var väldigt tydlig med att vi är det enda partiet man kan lita på i invandringspolitik, att vi är trovärdiga och att de andra partierna har kopierat vår politik, se bara på tiggerifrågan, där vi hela tiden haft samma ståndpunkt.

Efter debatten har det framförts misstankar om att omröstningen var riggad, enligt Kristianstadsbladet. Hur kommenterar du ryktena?

– Det var 262 som röstade, det är inte sannolikt att någon utanför aulan har röstat. Jag tror dessutom att elever protesterar när lärare eller andra auktoriteter antyder att de ska rösta på ett visst sätt. Men om det ligger någon ploj bakom detta – det vet jag inte.

– Det ställdes dessutom en fråga om man hade ändrat sin åsikt under debatten, och det var faktiskt många som hade gjort. Jag kan bara konstatera att det här var ett fantastiskt bra resultat för SD.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag