Christer Pettersson tillbaka i rätten – trots att han är död

Jonas Lemberg till vänster och Markus Andersson till höger. - Foto: Staffan Teste
  • Torsdag 5 jun 2014 2014-06-05
E-post 0

KULTUR För åtta år sedan anmälde fotografen Jonas Lemberg konstnären Markus Andersson för att ha plagierat hans fotografi av Christer Petterson, mannen som frikänts från mordet på statsminister Olof Palme. Det har varit många turer i målet, men snart kommer Solna Tingsrätt att avkunna dom.

Det var 2006, efter en utställning på Moderna museet där Markus Andersson deltagit med sin målning Svenska syndabockar som föreställer Christer Pettersson med en get i bakgrunden, som Jonas Lemberg gjorde en polisanmälan. I sin målning hade Markus Andersson i detalj målat av ett känt fotografi av Christer Petterson. Bilden hade varit flitigt använd av medierna under tiden för rättegången mot honom.

I tur och ordning togs fallet upp av två olika åklagare, och i tur och ordning lade de ned ärendet. Jonas Lemberg nöjde sig inte och drog förra året igång ett civilmål mot Markus Andersson. Dom avkunnas av Solna Tingsrätt den 13 juni. Det är kanske passande eftersom det var i Solna som Christer Petterson föddes och dog. Nyheter Idag har pratat med Jonas Lemberg.

Den här processen har pågått i åtta år…

– Har den? Ja, det har tagit en hel del tid.

Är det värt det?

– Definitivt. Det här är en principiellt viktig fråga som inte har testats sedan upphovsrättslagen gjordes om 1994. Markus vill också gärna se att det här prövas i domstol. [Markus Andersson har i efterhand kontaktat Nyheter Idag och förnekar att han vill ha en domstolsprövning.]

Om domen går emot dig, tänker du överklaga?

– Det får vi ta då. Men helst ser jag att det prövas i Högsta domstolen.

Vissa menar att det skulle innebära en inskränkning av konsten om du får rätt. Andy Warhol och hans målningar av produkter, som burkar med tomatsoppa, nämns.

– Det korta svaret är att Andy Warhol bad om lov. Innan dess var det många tvister och uppgörelser.

Det finns en bild av dig och Markus Andersson på Bildleverantörernas förenings hemsida, och det står att det är du som har tagit bilden av dig själv…

– Det är ju lite konstigt, det är [mitt rättsliga ombud] Staffan Teste som har tagit den. Men jo, den kan ni använda.

Något mer du vill tillägga?

– Det är viktigt att också poängtera att det är en ära att någon vill använda ens bild på det här sättet, men han skulle ha frågat först.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag