Civilminister Ida Karkiainen (S) nekar heilande: ”Jag förstår hur det ser ut”

Foto: riksdagen.se samt privat
  • Måndag 6 dec 2021 2021-12-06
E-post

Civilminister Ida Karkiainen (S) säger till SVT att bilden Nyheter Idag publicerat föreställer henne, men att hon inte har något minne av att ha gjort en Hitlerhälsning.

– I så fall har det varit för att förlöjliga eller ironisera över det, säger Karikiainen.

På måndagen avslöjade Nyheter Idag att civilminister Ida Karkiainen har en bakgrund inom vit makt-miljön i Haparanda i mitten av 00-talet, och att hon gör en Hitler-hälsning på ett fotografi som Nyheter Idag publicerar.

Läs även: Här heilar civilminister Ida Karkiainen till vit makt-musik

Nu säger Karkiainen till SVT Norrbotten att hon inte har något minne av att hon gjort Hitlerhälsning, och att den hälsning bilden föreställer måste ha varit ironisk.

– Det är en bild där jag gör en gest som kan tolkas som en nazistisk hälsning och jag har inget minne av att ha gjort en sådan gest. Jag förstår hur det ser ut, säger Ida Karkiainen.

– Men jag har aldrig gjort något sådant för att sympatisera med en så avskyvärd ideologi som nazismen. I så fall har det varit för att förlöjliga eller ironisera över det, fortsätter hon.

Enligt Nyheter Idags källor spelades det nazistiska bandet Pluton Svea på festerna i bostaden som den tonåriga Karkiainen bodde i med sin pojkvän, men enligt Karkiainen spelades som värst Ultima Thule, och när det skedde hade hon ”stängt av den och sagt att det inte är okej”.

– Ungdomar lyssnade på Ultima Thule på 90-talet, det var inget ovanligt, säger Karkiainen, som tillägger att hon ”alltid varit trygg med mina åsikter och att stå upp för alla människors lika värde”.

Läs även: Valfiffel, bidragsfusk och tafsanklagelser – här är S-ministrarnas värsta skandaler

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag