Corbyn anklagade Israel för att ligga bakom islamistisk terrorism

Bild: Faksmimil Youtube
  • Lördag 28 sep 2019 2019-09-28
E-post 253

Ett klipp från statliga iranska tv-kanalen Press TV visar hur brittiska Labourpartiets ledare Jeremy Corbyn anklagar Israel för att ligga bakom islamistisk terrorism efter en terrorattack i Egypten i augusti 2012.

I attentatet i Sinai nära gränsen mot Israel dödades 16 egyptiska soldater i ett bakhåll. Egypten svarade med militära attacker mot islamistiska terrorister i Sinai, vilket föranledde den iranska tv-kanalens intervju med Corbyn den 12 augusti 2012, några år innan han valdes till partiledare för Labour.

– Man måste se på hela bilden. I vems intresse ligger det att destabilisera den nya regeringen i Egypten? I vems intresse ligger det att döda egyptier, förutom Israel, som oroar sig för de förbättrade relationerna mellan Palestina och den nya egyptiska regeringen, säger Corbyn, och tillägger att han ”misstänker Israels hand” i händelseutvecklingen.

Läs även: Corbyn: IS-kvinnan har rätt att återvända

Den nya egyptiska regering Corbyn talar om leddes av Mohamed Morsi från Frihets- och Rättvisepartiet, ett parti med starka band till det Muslimska Brödraskapet.

Morsi störtades av militären i juni 2013 efter omfattande folkliga protester mot hans regering, och han dömdes senare till döden för att ha anstiftat dödligt våld mot demonstranter, för tortyr, för att ha spionerat åt utländska intressen som Hamas, Hizbollah och det iranska revolutionsgardet och för att ha spridit hemligstämplad information till Qatar.

Morsis straff omvandlades till livstids fängelse, och han avled i juni i år, enligt egyptiska myndigheter av en hjärtattack.

I september 2015 blev Jeremy Corbyn partiledare för Labour. Under hans tid som partiledare har Labour skakats av avslöjanden om antisemitism inom partiet, där medlemmar bland annat utretts efter att ha skrivit saker som ”Heil Hitler” och att ”judar är problemet” på nätet, uppger brittiska BBC.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag