Corona: 6 av 15 avlidna i Stockholm hade somaliskt ursprung

Foto: Jan Augustsson CC BY 4.0
  • Måndag 23 mar 2020 2020-03-23
E-post 727

STOCKHOLM Minst 6 av de 15 rapporterade dödsfallen av corona i Stockholms län är svensksomalier från Järvaområdet enligt Svensk-somaliska läkarföreningen, avslöjar SVT. Region Stockholm har tidigare inte gått ut med information om de avlidnas bakgrund eller om flera ur gruppen svensksomalier varit allvarligt sjuka i corona. – När viruset spreds till Sverige fanns det inte så mycket information på somaliska och många levde som vanligt, säger läkaren Jihan Mohamed till SVT.

Det är Svensk-somaliska läkarföreningen som slår larm om att minst sex av 15 av de som dött av coronaviruset i Stockholm har somaliskt ursprung.

Läkaren Jihan Mohamed, en av medlemmarna, säger att det inte fanns så mycket information på somaliska när corona spreds till Sverige och att många valde att fortsätta att leva på som vanligt, utan att iakta de försiktighetsåtgärder som Folkhälsomyndigheten de senaste veckorna trummat in.

– De flesta hade underliggande sjukdomar. Men en man i 60-årsåldern, som avled i går, gav ett väldigt välmående intryck även om vi inte känner till hans sjukdomshistorik. Många blev chockade när de fick veta att han hade dött, säger Mohamed till SVT.

När SVT först rapporterade om nyheten hade nio personer avlidit totalt i Stockholm. Av dem var sex personer med somaliskt ursprung. Under måndagskvällen ökade antalet döda till 15, hur många av de sju nya fallen som är somaliska är okänt.

Jihan Mohamed säger till SVT att fem av de sex avlidna med somalisk bakgrund var bosatta i Järvaområdet, som är stadsdelarna Kista/Rinkeby och Spånga/Tensta. Den sjätte var hemmahörande i närliggande Järfälla kommun.

– Jag vet inte varför just Järvaområdet sticker ut när det gäller avlidna i Covid-19, men många bor trångbott här. Flera generationer kan bo i samma lägenhet och det kan spela in. Samtidigt vet vi också att folkhälsan generellt sett är sämre i utsatta områden som Järva, säger Jihan Mohamed till SVT.

Region Stockholm har inte gått ut med information om att de avlidna hade somaliskt ursprung eller att de bodde i Järvafälten. Nyheter Idag har ställt ett antal frågor till Region Stockholms presstjänst.

Bland annat vill vi veta varför man inte berättat om att det spritts bland svensksomalier och vem som är ansvarig för att man inte gått ut med den informationen.

Finansregionrådet Irene Svenonius (M) pressekreterare meddelar att hon inte informerats om patienterna och hänvisar till ansvariga tjänstemän då det råder patientsekretess.

Jihan Mohamed menar att det finns kulturella aspekter som också kan ha lett till ökad smittspridning.

– I den somaliska kulturen är det viktigt att umgås, stötta och besöka varandra, speciellt om någon är sjuk. När viruset spreds till Sverige fanns det inte så mycket information på somaliska och många levde som vanligt, säger hon.

Svensk-somaliska läkarföreningen uppger att man släppt information på somaliska där man förespråkar social distansering och handhygien.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag