Coronadraget från Irans diktator – förbjuder amerikanskt vaccin

Ayatollah Ali Khamenei Foto: Irna/Public Domain
  • Lördag 9 jan 2021 2021-01-09
E-post

IRAN Med över 56 000 döda är Iran det land i Mellanöstern som drabbats hårdats av coronaviruset. Men det ser ut som om landets befolkning kan få vänta på att vaccineras. Landets diktator ayatollah Ali Khamenei meddelade nämligen att han förbjuder import av amerikanska, brittiska och franska vacciner. Khamenei misstänker en konspiration.
– Det är inte otänkbart att de vill smitta ner andra länder, varnade han i ett tv-sänt tal.

Idag sker vaccinering i västvärlden med vaccin från två amerikanska företag, Moderna och Pfizer. Iran fick innan jul möjlighet att köpa in amerikanskt vaccin genom WHO då medicin är ett av undantagen i sanktionerna mot landet.

Men på fredagen kom beskedet från ayatollah Ali Khamenei i den iranska statstelevisionen.

– Import av amerikanskt och brittiskt vaccin är förbjudet, sade Khamenei.

Hans förklaring till beslutet är att misstänker att det finns baktankar hos amerikanerna och britterna. Om amerikanerna sade den islamistiske diktatorn:

– Om de verkligen vet hur man tillverkar ett vaccin mot corona, varför vill de ge det till oss?

– Det är inte otänkbart att de vill smitta ner andra länder, spekulerade Khamenei.

I USA har per den 9 januari drygt sju miljoner doser med vaccin administrerats. Khamenei kommenterade även Storbritannien och Frankrike.

– Vi litar inte på dem. Jag litar verkligen inte på dem.

– Jag litar inte heller på Frankrike.

Khamenei meddelade att det var tillåtet att importera vaccin från länder som är ”pålitliga”.

Hittills har över 56 000 människor i Iran dött i covid-19 och landet är det hårdast drabbade av corona i hela Mellanöstern.

Iran håller på och utvecklar ett eget coronavaccin. I december startade Iran sina första tester på människor. Det kan dröja innan det iranska vaccinet är klart.

De första testerna på människor med Pfizers vaccin, som var klart för att användas i december, gjordes i maj förra året.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag