Coronasjuka tiggare ”en stor riskfaktor för hela samhället”

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 25 mar 2020 2020-03-25
E-post

JÖNKÖPING/UPPSALA Coronasmittan gör att en stor del av Jönköpings tiggare har åkt hem till Rumänien, rapporterar SVT. I Uppsala får tiggarna skriftlig information, men är i många fall analfabeter.

Iréne Lindahl på Kyrkhjälpen i Jönköping berättar att 18 av de 25 så kallade EU-migranter som bott på Kyrkhjälpens härbärge under vintern har lämnat landet med anledning av coronakrisen.

– Det är som jag uppfattar det att de är rädda för att inte kunna få åka hem till sina familjer om de väntar för länge här, och risken självklart att själva bli smittade, säger hon till SVT.

Kyrkhjälpen hoppas att romerna nu stannar i Rumänien och skaffar jobb i stället för att komma hit och tigga.

Samtidigt i Uppsala delar Vlad Virgil på socialtjänsten ut informationsblad till stadens 50–60 tiggare, rapporterar P4 Uppland. Där får de råd om hur de kan undvika att bli smittade.

Ett problem är att många av tiggarna är analfabeter och inte kan ta till sig information i skrift. Ett annat problem är att de inte har något hem i Sverige att isolera sig i om de blir sjuka.

Vlad Virgil oroar sig för konsekvenserna om smittan sprider sig i gruppen.

– Jag hoppas att gruppen inte blir sjuk på grund av att det är en stor riskfaktor för hela samhället, säger han till radion.

Läs även: Väskryckande tiggare döms till fängelse på rekordtid

Läs även: Hej hej, puss puss – tiggare följde efter och tvångskysste unga kvinnor

Stöd Nyheter Idag

Hej!

Det är inte lätt att få ekonomin att gå ihop, och Nyheter Idags framtid har alltid varit oviss. Det enda som kan säkerställa att vi kan fortsätta arbetet med att bevaka samhället utan värdegrundsfilter och genusrobotar är att ni läsare ställer upp.

Vi vill växa med fler anställda, fler artiklar, fler gräv och i allmänhet kunna vara dubbelt så jobbiga som vi är i dag. Det kan vi inte utan din hjälp.

För bara 349 kronor får du ett halvårs kvalitetsläsning som kommer att göra dina kompisar avundsjuka.

Bli PLUS-medlem och bidra till morgondagens journalistik!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag