Coronatider – då släpper Migrationsverket ut migranter som ska utvisas från förvaren

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Söndag 26 apr 2020 2020-04-26
E-post 13197

SVERIGE I Sverige har 200 migranter utan uppehållstillstånd som varit inlåsta i väntan på utvisning släppts ut i samhället igen. – Vakterna sa: Du får gå på grund av coronaviruset, berättar afghanske migranten Ali S för Aftonbladet.

Coronasmittan har tagit sig in på åtminstone ett av Migrationsverkets förvar. Den 12 april informerades Migrationsverket om att en migrant i 60-årsåldern som testat positivt den 18 mars men stannat kvar på förvaret i Märsta norr om Stockholm hade avlidit. Migrationsverket vet inte hur mannen blev smittad.

Dödsfallet har lett till oro på de olika förvaren runt om i landet. På förvaren i Kållered och Flen har hungerstrejker bland vissa migranter förekommit enligt Aftonbladet.

Afghanske migranten Ali S berättar för Aftonbladet:

– Det blev obehagligt när vi fick veta att det fanns en smittad inne på förvaret. Även vakterna var rädda, säger han. Ali S släpptes senare från förvaret i Märsta.

I Migrationsverkets strategi för att förhindra smittspridning ingår att minska antalet migranter i förvaren. En direkt konsekvens är att man på kort tid släppt ungefär 200 migranter utan uppehållstillstånd ut i samhället.

– De senaste veckorna så kan vi ha hävt ungefär ett hundratal förvar. Och det betyder att vi har hävt förvaren och så har vi fattat beslut om uppsikt och anmälningsplikt i stället, säger Patrik Engström, nationell gränspolischef, till Sveriges Radio.

En ej brottsdömd migrant som fått utvisningsbeslut kan som längst med nuvarande lagstiftning hållas i förvar i max 12 månader. För brottsdömda migranter med utvisningsbeslut finns ingen tidsgräns.

Coronapandemin har lett till käppar i hjulet för utvisningarna av migranter. Mellan 19 mars och 15 april har 87 personer utvisats. Samma period förra året utvisades 462 personer, uppger Sveriges Radio.

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag