Covid-19-vaccinering en framgång i Israel – 41 procent färre fall

Genrebild. Bild: SELF Magazine/CC BY 2.0
  • Torsdag 11 feb 2021 2021-02-11
E-post 282

ISRAEL Genom sitt uppmärksammade vaccineringsprogram har Israel på kort tid kraftigt lyckats få ner antalet som smittas av coronaviruset. De som smittas får dessutom mildare symtom. Det visar en ny israelisk studie som ger hopp i kampen mot coronapandemin, rapporterar New York Times och flera andra medier.

Efter de sex första veckornas vaccineringskampanj hade antalet covid-19-fall minskat med 41 procent bland 60-åringar och äldre. Den gruppen var först med att få vaccinet och vid den tidpunkten hade en majoritet i den gruppen hunnit vaccinera sig.

Den israeliska studien är gjord på gruppen 60-åringar och äldre efter de sex första veckornas vaccinering. Då hade en majoritet i den gruppen, som prioriterades först i Israel, vaccinerats.

Gruppen hade också en minskning med 31 procent i antalet fall av sjukhusinläggningar och en minskning av 24 procent av de som svårt sjuka och behövde IVA-vård.

I studien har forskarna lyckats isolera vaccinets effekter från andra åtgärder som sätts in för att motverka spridning.

En annan nyhet från vaccineringskampanjen i Israel är att det vaccin som använts, BioNTechPfizer, visat sig vara effektivt – även mot den brittiska variant av coronaviruset som är den variant som framförallt härjar i Israel just nu.

I de kliniska testerna nåddes ett 95-procentigt skydd. Under vaccineringen i Israel har hittills vaccinet gett ett 91-procentigt skydd.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag