CP-skadade och strokedrabbade Bengt, 83, tvingas frysa på äldreboendet

Stora Södergården i Lund. Foto: Faksimil Google Maps
  • Torsdag 4 maj 2017 2017-05-04
E-post 302

LUND Pensionären Bengt, 83, är CP-skadad och strokedrabbad. Han sitter invirad i filtar och handdukar för att inte förfrysa sig inne på äldreboendet Stora Södergatan i Lund. Fastighetsägaren PP fastigheter har under fem års tid förbisett det faktum att anställda och äldre fryser. – Jag vet inte om det beror på snikenhet att man inte skruvar upp elementen, säger Bengts bror Ernst.

Innertemperaturen på Stora Södergatan i Lund är ofta under 19 grader. Där bor bland annat CP-skadade och stroke-drabbade pensionären Bengt Dahl, 83. I ett reportage som SVT Nyheter Skåne genomfört framgår det att Bengt måste lindas in i flertalet filtar för att klara att hålla värmen inne på äldreboendet.

– Man klär ju in honom som en mumie. När jag kom i går, satt han insvept i filtar och allt som kunde värma honom, säger Ernst Dahl, Bengts bror, till SVT Nyheter Skåne.

Ernst, är förbannad.

– Jag kan inte smälta att man på ålderns höst ska sitta och frysa!

Enligt Ernst är elementen iskalla. Personal uppger att de gått runt och frusit på äldreboendet i fem år. Ernst har flertalet gånger klagat på kylan men ägarna, PP Fastigheter, samt flera förvaltare, som kommit och gått under tiden, har valt att låta problemen fortgå.

Personal på boendet uppger att de tvingas ha jackan på sig inomhus medan de äter lunch. Chefen Agneta Eklund-Jönsson har under fem års tid försökte förbättra situationen, hon har bland annat varit tvungen att köpa in filtar och extra-element för närmare 30 000 kronor.

Ernst Dahl spekulerar i om det är fastighetsägarens snålhet som är orsaken till varför de inte bara skruvar upp värmen för de frusna pensionärerna.

– Jag vet inte om det beror på snikenhet att man inte skruvar upp elementen.

Nuvarande fastighetsförvaltare är fastighetsbolaget Einar Mattsson. Fastighetsbolaget har förvaltat Stora Södergatan sedan årsskiftet, fastigheten ägs däremot av PP fastigheter.

Enligt Anna-Karin Ilemyr, företrädare för Einar Mattsson, har man genomfört flertalet åtgärder. Man har luftat element, sänkt ventilationsflödet samt gjort justeringar i en undercentral.

Anna-Karin uppger också att man enbart fått in två anmälningar sedan årsskiftet gällande problemet.

PP Pension Fastigheter vill inte ge någon kommentar till SVT angående att svenska pensionärer som Bengt, 83 år gammal, CP-skadad och strokedrabbad, sitter frusen och invirad i filtar på deras fastighet Stora Södergården i Lund.

Nyheter Idag söker PP fastigheter för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag