CUF startar kampanj för yttrandefrihet på internet

Europaparlamentet i Strasbourg | Foto: Wikimedia
  • Måndag 3 dec 2018 2018-12-03
E-post 18

”Ingen vill förbjuda en meme men det skulle bli en konsekvens av det förslaget som hittills har växt fram i det nya upphovsrättsdirektivet”, skriver Centerpartiets ungdomsförbund som nu driver en namninsamling för att ”rädda internet”. ”Allt vi vill är att bevara internet så som vi känner det idag”, skriver CUF i kampanjen.

Kritiken har varit hård gentemot EU:s nya förslag om upphovsrättslagar. En stor del av kritiken handlar om en föreslagen ”länkskatt” som i korthet handlar om att sociala medier måste betala en avgift för delningar till nyhetsmedier. Detta menar CUF ”inskränker yttrandefriheten och tillgången till information”.

En annan del som ungdomsförbundet också pekar på är förslaget om uppladdningsfilter vilket i praktiken skulle kunna förbjuda så kallade memes. ”Det ska exempelvis inte vara möjligt för privatpersoner att ladda upp låtar, bilder, texter eller annat material som de inte äger rättigheterna till”, argumenteras på kampanjsidan.

Tidigare har journalisten Emanuel Karlsten uppmärksammat frågan på plats i EU-parlamentet när den röstades igenom i en votering. ”Allt inför stående ovationer, till burop mot de kritiker som försvarade internet. Jag är chockad”, förklarade Karlsten då i en krönika publicerad på sajten Breakit.

Om du vill delta i kampanjen för att försöka stoppa länkskatt och ett internetfilter som i praktiken kan bli ett memeförbud kan du skriva under på kampanjsidan för ”Rädda internet”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag