CUF vill legalisera sex med barn: ”Det slutar med pedofili”

Foto: Alexa Fotos/Twitter
  • Söndag 4 aug 2019 2019-08-04
E-post

STOCKHOLM Under helgens förbundsstämma i Mora beslutade Centerns ungdomsförbund, CUF, att ta ställning för att slopa byxmyndighetsåldern. Det innebär att vuxna ska kunna ha sex med barn som är tillräckligt mogna för att ge samtycke. Nu får CUF stenhård kritik i sociala medier.

I dag är yngsta legala ålder i Sverige att ha sex 15 år. Men det ska det bli ändring på – åtminstone om Centerns ungdomsförbund får sin vilja igenom. På fredagen twittrade CUF ut att man nu tagit ställning för avskaffande av byxmyndighetsåldern. Något som innebär en legalisering för vuxna att ha sex med barn.

 

Ida Wallinder, vice distriktsordförande för CUF i Dalarna, förklarar på Twitter varför man vill avskaffa byxmyndighetsåldern. Hon förtydligar att det inte gäller alla barn. Enligt henne mognar barn olika snabbt och är tidigare än andra mogna nog att ge samtycke till att ha sex med en vuxen person. Staten ska dessutom inte lägga sig i det hela.

 

Jenny Sonesson, socionom, liberal debattör och skribent, svarar Wallinder luttrat att det i så fall borde införas individuella bedömningar på annat där det är åldersgränser i dag.

 

På Facebook utvecklar Sonesson sina tankar.

”Med CUFs cyniska politik blir det lättare för pedofiler att övertala utsatta barn att det är ”normalt” att ha sexuellt umgänge med vuxna. Det blir lättare för föräldrar från patriarkala hederskulturer att gifta bort sina minderåriga döttrar. Det blir svårare att döma förövare”, skriver hon.

 

Tapani Juntunen (SD), ledamot i stadsdelsnämnden i Skärholmen i Stockholm, sågar också förslaget. Han menar att CUF smutskastar HBT-rörelsen genom sin marknadsföring av sitt ställningstagande. Juntunen menar att det här är risken man löper om man enbart släpper in ”det vänsterliberala komplexet” (SD och Medborgerlig samling är inte välkomna i Stockholm Pride).

En annan kritiker är Hanif Bali (M), riksdagsledamot och kommunfullmäktigeledamot i Solna. Han tar upp den kulturella dimensionen och den preventiva funktion byxmyndighetsåldern har.

Nyheter Idag söker Centerpartiet för att höra vad moderpartiet tycker om sitt ungdomsförbunds ställningstagande.

Ett annat stämmobeslut var att CUF numera ska vara ett intersektionellt-feministiskt förbund. Något som man därmed har gemensamt med Feministiskt initiativ.

I samband med riksstämman passade CUF på att välja ny ordförande – Ida Alterå. Hon har politiken i blodet – dotter till tidigare partiledarkandidaten och Alliansministern Anna-Karin Hatt (den minnesgode kommer ihåg hur Hatt förlorade mot Annie Lööf).

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag