Då: Prisad för arbete mot kriminalitet – Nu: Häktad för korankravaller

Hani Madi Bilal (till vänster). Bild: Faksimil Twitter / SVT
  • Torsdag 5 jan 2023 2023-01-05
E-post 280

Den kommunanställde Hani Bilal Madi, 20, har tidigare prisats för sitt arbete mot kriminalitet i det ”särskilt utsatta området” Vivalla i Örebro. Efter korankravallerna uppmärksammades han för att ha hjälpt till med att städa i Sveaparken och dela ut blommor till grannar. Nu skapar emellertid Madi andra rubriker, då han häktats misstänkt för att själv ha deltagit i upploppen, rapporterar Nerikes Allehanda.

Det var i onsdags som Hani Bilal Madi begärdes häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

– Han förnekar brott och bestrider de särskilda häktningsyrkandena. Han begär att bli försatt på fri fot, säger hans försvarsadvokat Andreas Hahn till Nerikes Allehanda.

Kammaråklagare Helena Treiberg Claeson anser emellertid att bevisningen är tillräcklig för häktning.

– Jag har tittat på den bevisning jag har framför mig. Den var tillräcklig för att tingsrätten också skulle tycka att han är på sannolika skäl misstänkt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, säger hon till NA.

”Religiösa skrifter borde skyddas av lagen”

Trots sin ringa ålder har den 20-årige Hani Bilal Madi redan prisats för sitt arbete som ordförande för organisationen For the People i stadsdelen Vivalla i Örebro, som av polisen klassas som ett ”särskilt utsatt område”.

Läs även: ”Socialdemokratiskt utsatta” – S urstarka i upploppsområden

I november 2021 mottog han ett pris på en halv miljon kronor från Wallenbergsstiftelsen för att ha arbetat mot kriminalitet och för sin tilltänkta undersökning kring vad som leder ungdomar till att bli kriminella.

– Idag är kriminaliteten ett av Sveriges största samhällsproblem men ingen har hört vad de kriminella har att säga. Något i deras liv har lett till att de har blivit kriminella, och det vill vi ta fram, sade han till SVT i samband med prisutdelningen.

Efter påskens korankravaller i samband med den dansk-svenske politikern Rasmus Paludans planerade men i slutändan inställda demonstration i Örebro var Madi en av initiativtagarna till att städa upp efter upploppen tillsammans med en grupp andra ungdomar från Vivalla.

De startade också en insamling för att köpa och dela ut blommor till boende i området.

– Många av grannarna i området fick uppleva allt det här jobbiga. Så vi knackade på och pratade med dem om hur de kände, om hur vi kände. Och vi var överens. Ingen vill se våldsamheter, ingen vill se koranbränningar, sade han till TT.

Han kritiserade också polisen för att ha gett Paludan tillstånd att hålla i en demonstration med koranbränning, vilket han tycker borde utgöra hets mot folkgrupp.

– Alla religiösa skrifter borde skyddas av lagen. Islam är min och många andras identitet och det tar hårt på en att det inte faller under ”hets mot folkgrupp”. Polismyndigheterna borde ha tagit ett bättre beslut i förväg. Samtidigt utförde ju poliserna bara sitt jobb, sade han till Aftonbladet.

Anställd av kommunen

Genom projektet Min karriär är Hani Bilal Madi anställd av Örebro kommun. Projektet syftar till att få unga som hamnat i kriminalitet att få anställning och lämna den brottsliga banan.

Hans jobb för kommunen kan nu dock vara i fara.

– Jag ser jätteallvarligt på det här. Jag förväntar mig ju att en person som jobbar med sånt här ska vara en förebild, säger Örebros kommundirektör Peter Larsson till Nerikes Allehanda.

Nyheter Idag har sökt kammaråklagare Helena Treiberg Claesson och Peter Larsson för en kommentar.

Texten har uppdaterats. Madis riktiga namn är Hani Bilal Madi. I en tidigare version presenterades han som ”Hani Madi Bilal”.

Läs även: ”Visste inte att det var olagligt att kasta sten” – Fyra män döms efter korankravallerna

Läs även: ”Påtagligt negativ utveckling” – Polisen om områdena med korankravaller

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag