”Dagens intellektuella vänster är inte intellektuell överhuvudtaget”

Författaren Einar Askestad. Bild: Pelle Zackrisson
  • Lördag 1 Dec 2018 2018-12-01
E-post 381

Är det möjligt att vara verksam som seriös författare i Sverige samtidigt som man är politiskt inkorrekt? Einar Askestad försöker i alla fall. I en lång intervju med Nyheter Idag berättar han om varför han tvingades engagera sig politiskt, sina möten med Alexandra Pascalidou, om att bli främling i sitt eget land och mycket mer.

Einar Askestad inledde sin litterära bana som kritiker på Bonniers Litterära Magasin 1992. 1997 debuterade han med novellsamlingen ”Det liknar ingenting”. Sedan dess har han gett ut ytterligare tio böcker, och belönats av Svenska Akademien vid två tillfällen, 2001 och 2014. Han kom nyligen ut med sin elfte bok, ”Så enkla är orden”, som emellertid bemötts med fullständig tystnad på kultursidorna.

– Jag recenserades flitigt de första tio-femton åren, men de sista sju-åtta år har det minskat radikalt till att med min senaste bok hamna på noll recensioner. Förklaringarna kan vara flera, men jag är övertygad om att en allmän politisering av kultursverige bidragit, säger Einar.

Själv har Einar Askestad också politiserats – men i en annan riktning än kultursverige. Han har ett frispråkigt twitterkonto och skriver texter åt sajter som Det Goda Samhället och Katerinas Magasin, där han kritiserar olika aspekter av den samtida politisk korrektheten – som han emellertid inte ser som identisk med vänsterpolitik i allmänhet.

– Redan när jag debuterade hade vänstern tolkningsföreträdet. Men man var öppen för kvalitet och nyfiken på andra tankar. Nu har det stramats åt. Jag tror att det har att göra med en nivellering överlag. Politiseringen tycks gå hand i hand med en fördumning, en allmän intellektuell fördumning.

Bli PLUS-medlem och läs vår långa intervju med Einar Askestad:

– ”Jag röstade på Miljöpartiet väldigt länge. Och det gjorde jag för att jag alltid varit en idealist och en obotlig romantiker i botten” – om sin politiska utveckling.

–  ”Bara på några år har jag själv blivit som en främling i min egen stad” – om samhällets utveckling.

– ”Märkvärdigt nog var bilden av henne som man får igenom media identisk med den privatperson jag mötte” – om Alexandra Pascalidou.

– Och mycket mycket mer.

Bli PLUS-medlem idag

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag