Dagens Nyheter: Clowner kan ligga bakom brand på asylboende

Det kan vara mordbrännarclowner som ligger bakom, enligt DN. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 19 okt 2016 2016-10-19
E-post 983

STOCKHOLM Trots att allt pekar på att det är någon av de boende som startat branden i asylboendet i Fagersjö presenterar nu Dagens Nyheter en alternativ förklaringsmodell. Det kan istället vara clowner som ligger bakom den omfattande branden, menar tidningen i en artikel.

Stora delar av ett asylboende i Fagersjö i södra Stockholm fick evakueras efter att en brand startat i fasaden, alternativt krypgrunden, på en av barackerna. Det står ännu inte helt klart vad som orsakat branden, men allt pekar på att branden är anlagd och att någon av de boende själva sannolikt är skyldig.

Men dagstidningen Dagens Nyheter presenterar en ”alternativ förklaring” där clowner pekas ut som möjligen misstänkta. Tidningen har talat med Per Fahlström hos polisen i Farsta och han förklarar att clown-spåret bygger på vaga uppgifter.

– Larmet kom i lördags klockan åtta på kvällen. Två clowner har synts i området och eventuellt ska de ha haft någon form av basebollträd, men de syntes på ett visst avstånd så det är osäkert. Två bilar skickades till plasten men resultat blev ”ej spaningsresultat”, det vill säga de hittade inte någonting.

Men trots att spåret är vagt försöker Dagens Nyheter ändå undersöka om det möjligen kan finnas något värde i att två clowner eventuellt befunnit sig i området fem timmar innan branden startade. Men inte ens förundersökningsledare Anders Gartér verkar ha någon information om några mordbrännarclowner.

– Jag har inte hört talas om det. Det är första gången clownspåret kommer in i den här utredningen, säger han.

Vad DN inte berättar: Troligen en av de boende som är skyldig

Ett något hetare spår, som DN inte nämner i sin artikel med en enda bokstav, är att dygnet innan branden hade någon ställt in en dunk med olja i en ugn och vridit på temperaturen till max. Av ren tur lyckades detta upptäckas i tid innan en total ödeläggelse skulle kunna vara ett faktum. Uppgifterna, om ett tidigare försök bara ett dygn innan, bekräftas också av polisen.

– Ja vi har en anmälan om den händelsen, förklarade vakthavande befäl Carina Andersson till Nyheter Idag.

Ytterligare en uppgift som talar för att en av de boende ligger bakom branden är bränt toalettpapper som återfanns på marken. När Nyheter Idag talade med några av de boende förklarade de att det är exakt samma sorts toappaer som finns inne i asylboendet – alltså menar de att någon som har tillgång till lokalerna på asylboendet är den som tänt på. Dessa uppgifter är heller inget som Dagens Nyheter redovisar.

En rapport från Myndigheten för samhällskydd och beredskap visar att minst hälften, troligen fler än så, av alla anlagda bränder på asylboenden är startade av någon av de boende. En av förklaringarna som rapporten pekar på är psykisk ohälsa bland de boende. Ej heller dessa uppgifter presenteras i DN:s clownartikel.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag