Dagens Nyheter driver med invandringskritiker i ny reklamfilm – stoppas av TV4

Peter Wolodarski. Foto: SVT Play
  • Fredag 24 aug 2018 2018-08-24
E-post 253

SVERIGE Inför valet har Dagens Nyheter gjort fem reklamfilmer som enligt tidningen handlar om åsiktsbubblor, fejkade nyheter och bristande källkritik. Men TV4 har avböjt att visa en av filmerna då den alltför tydligt pekar ut ett enskilt parti – Sverigedemokraterna.

I DN:s reklamfilm, som har regisserats av Felix Herngren, säger en kvinna att om ett visst parti vinner valet kommer varje flykting till Sverige få 400 000 euro – ”40 000 miljarder svenska kronor”. Detta anspelar på en felräkning som en sverigedemokratisk riksdagsledamot gjorde 2011.

Eftersom piken mot SD är så tydlig har TV4 bestämt att man inte kan visa reklamfilmen under veckorna före valet. Under den tiden får bara politiska partier ha reklam med politiska budskap, enligt kanalens riktlinjer.

– Det är ganska enkelt för oss. Det är inte okej att anspela på eller härleda till enskilda politiska partier för andra annonsörer under den valperiod som vi har särskilda riktlinjer kring, säger TV4:s press- och kommunikationschef Magnus Törnblom till DN.

Tidningens chefredaktör Peter Wolodarski tolkar tv-kanalens ställningstagande som att man inte får göra sig lustig över invandringskritiker.

– SD nämns över huvud taget inte i filmen. Känslan blir att man inte får driva med invandringskritik, däremot går det enligt TV4 utmärkt att göra sig lustig över skattekritik och miljöengagemang, säger han.

Läs även: Wolodarski anklagas för att misstänkliggöra forskare som kritiserade DN-artikel om Sandviken

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag