Dagens Nyheter publicerar antisemitisk teckning

Den antisemitiska teckningen i DN. Foto: Faksimil Dagens Nyheter
  • Måndag 21 nov 2016 2016-11-21
E-post

STOCKHOLM En teckning publicerad i Dagens Nyheter väcker en kritikstorm om antisemitism, inte minst i sociala medier. Även rabbinen och författaren Dan Korn instämmer i att teckningen är antisemitisk. – Definitivt, säger han till Nyheter Idag.

Vad har israels militär, KKK, en chassidisk jude och en rad andra figurer gemensamt? Jo, tillsammans bär de fram Donald Trump och Benjamin Netanyahu i en bärstol. I vart fall är det så det ser ut i en teckning som publiceras i tidningen Dagens Nyheter och teckningen möter skarp kritik i sociala medier. Den är nämligen antisemitisk menar en rad debattörer.

”Ingår i vänsterns antisemitism att sammanställa judar med rasister”

Nyheter Idag har talat med Dan Korn som är både rabbin och författare. Han har länge debatterat frågor som rasism och är aktuell med boken ”Rasister det är vi allihopa”, där han kritiserar mycket av det som kommit att kallas rasism. Men teckningen i DN menar han är ett undantag som definitivt är antisemitisk.

– Hela världen, inklusive Abbas, har gratulerat Trump. Det ingår i det diplomatiska spelets regler för alla utom för vår utrikesminister, som istället twittrade beklagande till Clinton. Att sätta samman en israelisk militär med KKK, att blanda in en chassidisk jude, trots att de aktivt tar avstånd från politisk inblandning i Israel, och att framställa det som att Netanyahu på något vis skulle ligga bakom Trump. Ja, räcker inte det?

Framför allt är det att utmåla judar som rasister, eller i vart fall samarbeta med rasister, som Korn menar är det mest antisemitiska med teckningen.

– Det mest antisemitiska med teckningen är den klassiska sammanställningen av KKK med judar. Trots att alla vet att KKK är antisemiter ingår det i vänsterns antisemitism numera att sammanställa judar med rasister.

– Hade Clinton vunnit valet hade säkert Netanyahu gratulerat henne lika innerligt. Det ingår ju i spelets regler, poängterar Korn.

DN försvarar teckningen

Även den borgerliga debattören Rebecca Uvell reagerar starkt på teckningen. I en tweet frågar hon Dagens Nyheter varför en sådan teckning publiceras i tidningen.

”Hur kan ni publicera ren antisemitisk propaganda? Judar bär Trump ihop med KKK? Förklara gärna”, skriver hon.

Och Twitterkontot för Dagens Nyheters ledarredaktion svarar Uvell och tar teckningen i försvar.

”Netanyahu har jublat över Trumps valseger trots Trumps retorik och det entusiastiska stöd han i USA fått av vit makt-rörelsen”, skriver de till Uvell.

Adam Cwejman: ”Den tunnaste argumentation jag sett”

Men förklaringen från Dagens Nyheter landar inte i god jord. Göteborgspostens ledarskribent Adam Cjewman drar en parallell till tecknaren Lars Hillersberg.

”Detta var bland den tunnaste argumentation jag sett. Teckningen hade fått Hillersberg att rodna. Det säger en del”, skriver Cwejman i en replik till Dagens Nyheter.

Även Twitterprofilen Calle Schulman reagerar starkt.

”Vänta nu. Den där bilden är ju bortom alla gränser. Vad fan pågår?” skriver han till DN.

Nyheter Idag söker Dagens Nyheter för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag