Damir Al-Ali: ”Fett skämmigt” att sitta på sexbrottsavdelningen

Damir Al-Ali som minderårig. Bild: Polisen.
  • Söndag 5 dec 2021 2021-12-05
E-post

SVERIGE Tidigare i år blev det ramaskri när det uppdagades att den dömde våldtäktsmannen Damir Al-Ali beviljats 840 000 kronor i skadestånd. Detta efter att Högsta domstolen dömt att han var under 18 när brotten begicks och att hans straff därmed skrivits ned till två års fängelse. Vid det laget hade han dock redan suttit häktad och fängslad längre än så. I en intervju med Expressen berättar Al-Ali att han tyckte det var ”fett skämmigt” att sitta på sexbrottsavdelningen. Han använder också ordet ”skämmigt” för att beskriva de grova våldtäkter han dömts för.

I intervjun, som gjordes när Damir Al-Ali satt inne på Kumlaanstalten 2018 men publicerades i samband med ett längre reportage i helgen, berättar Al-Ali kort om en av våldtäkterna som han och hans storebror utförde. Den ägde rum i april 2017.

Han beskriver det som att han under den perioden gjort något nytt brott varje månad men att han vid tillfället ”inte gjort något på flera veckor”. På grund av ett missförstånd med socialen fick dock hans pappa för sig att han nyligen gjort sig skyldig till ytterligare en förseelse. Det fick honom att surna till och ta en massa tramadol innan hans bror kontaktade honom.

– Min bror skrev att jag skulle komma till källaren och där satt han med en tjej jag aldrig sett. Hon kunde inte svenska men det kan inte min bror heller så jag tänkte inte så mycket på det, säger Al-Ali.

Därefter tvingades tjejen kvar i källarutrymmet i 17 timmar där de båda bröderna våldtog henne. De bjöd dessutom över andra män under natten.

Läs även: ”Samhället uppmuntrar honom att göra det igen” – våldtäktsmannens offer om skandalskadeståndet

Brodern kunde kort efter händelsen gripas av polis och sedermera häktas. Damir släpptes däremot på fri fot på grund av sin låga ålder.

Han och hans bror dömdes senare för den brutala våldtäkten. DNA-prover matchade dem dessutom med varsin tidigare olöst våldtäkt.

I Damir fall rörde det sig om ett mycket grovt övergrepp där han tillsammans med en kompis tagit sig in genom ett öppet fönster till en kvinnas lägenhet i centrala Malmö och våldtagit henne mitt på dagen.

– Plötsligt hade jag båda männen inne i sovrummet. Jag väcktes av att en av dem skrek att jag skulle ligga ner medan den andre särade på mina ben, har den utsatta kvinnan tidigare berättat för Kvällsposten.

Berättar om favoritbrottet

I Expressens reportage skriver reportern att Damir ”pratar närmast mekaniskt om sin brottsliga karriär”. Rån beskriver han som favoritbrottet och det som man tjänar mest pengar på.

Ett undantag är dock sexbrotten som han inte alls är lika talför kring. ”Skämmigt”, är det ordval han använder för att beskriva de brutala våldtäkterna som han och hans broder utförde. Att sitta på sexbrottsavdelningen på Kumlaanstalten beskriver han som ”fett skämmigt”.

Damir och hans bror dömdes för sina brott i tingsrätten och hovrätten, med ett straffvärde på tio års fängelse. Men efter ungdoms- och mängdrabatt blev det bara 4,5 år kvar.

Efter att Högsta domstolen dömt att Damir var under 18 år när brotten begick landade straffet på endast två års fängelse, vilket ledde till att Justitiekanslern beviljade ett skadestånd på 840 000 kronor då han suttit häktad och fängslad längre än så.

Har fortsatt begå brott

Skadeståndet ledde till ramaskri där högt stående politiker som bland annat moderatledaren Ulf Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch uttalade sig i kraftiga ordalag om beskedet. Det ledde även till att det startades olika insamlingar till Damir Al-Alis brottsoffer.

Läs även: Våldtäktsman fick 840 000 kr – nu startar Bali en insamling till brottsoffret

Den höga summan ledde också till omfattande kritik mot Justitiekanslern Mari Heidenborg där många – däribland flera jurister – menade att hon inte hade behövt ge ett så stort skadestånd.

Efter att ha släppts på fri fot har Damir Al-Ali fortsatt att begå brott. Senast dömdes han för grovt penningtvättsbrott och sitter just nu inne på ett åtta månader långt fängelsestraff.

Al-Ali ansökte om asyl under sommaren 2014. Ett år senare beviljades han det och fick permanent uppehållstillstånd med skyddsstatus. På grund av de grova brott han gjort sig skyldig till återkallades hans skyddsstatus i juni 2020. Därmed ska han utvisas till sitt ursprungsland Syrien när det går att genomföra.

Läs även: Gav 840 000 kr i skadestånd till våldtäktsman – nu höjs röster för Justitiekanslerns avgång

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag