Gav 840 000 kr i skadestånd till våldtäktsman – nu höjs röster för Justitiekanslerns avgång

Mari Heidenborg och Damir Al-Ali. Bild: Pressbild / Unsplash/Hailey Kean / Polisen
  • Torsdag 19 aug 2021 2021-08-19
E-post 3433

SVERIGE Reaktionerna har varit många efter att den dömde våldtäktsmannen Damir Al-Ali beviljats ett skadestånd på 840 000 kronor från Justitiekanslern Mari Heidenborg. JK försvarar beslutet men flera andra bedömare menar att beloppet var oskäligt. Därför höjs nu röster om JK:s avgång. ”Vi kan inte ha en JK som är totalt omdömeslös”, skriver Hanif Bali (M) på Twitter.

Damir Al-Ali beviljades skadeståndet efter att ha fått sin ålder nedskriven av rätten och det därmed konstaterats att han enligt svensk lag suttit i fängelse för länge. Han var sedan tidigare dömd för att under våren 2017 brutalt ha våldtagit två kvinnor.

Läs även: Våldtäktsman var minderårig – nu får han 840 000 i skadestånd

Reaktionerna på det höga skadeståndet lät inte vänta på sig i sociala medier. Även politiker – däribland Ulf Kristersson, Ebba Busch och Annie Lööf – skrev om fallet och vände sig framför allt mot det höga beloppet. Ulf Kristersson kallade beslutet för ”fullständigt absurt”.

Läs även: Kristersson om våldtäktsmannens skadestånd: ”Det är lagarna som måste ändras”

Justitiekanslern Mari Heidenborg har emellertid försvarat sitt beslut. Till Svenska Dagbladet säger hon att hon bara har följt lagen.

– Jag har förståelse för att gemene man tycker det här är stötande, men det är inget som JK har hittat på, utan det är enligt lag, säger hon till tidningen.

SvD: Hur rimligt tycker du själv att utfallet blev i det här fallet?

– Det är inte jag som är lagstiftare, utan mitt uppdrag som kansler är att tillämpa lagarna. Jag anlägger själv inga synpunkter på rimligheten i olika lagstiftningar, men jag kan som sagt förstå att allmänheten kan uppfatta ett sådant här beslut som stötande.

På en fråga från Bulletin hävdar hon att man i bedömningen har tagit hänsyn till det grova brott som Damir Al-Ali har gjort sig skyldig till. Vore det inte för det hade det kunnat bli ett högre belopp.

– Vi har tagit det i beaktande när skadeståndet dömts ut. Vi har ju gjort en helhetsbedömning, säger Heidenborg till Bulletin.

Får mothugg

Alla bedömare håller dock inte med JK om att beloppet var skäligt ur en juridisk ståndpunkt.

Enligt en del kritiker hade JK kunnat sätta ett lägre belopp på skadeståndet – eller kunnat förvägra det honom helt – med stöd av Frihetsberövandelagen, sjätte paragrafen tredje stycket.

En av dessa är åklagaren Ludvig Wiröstrand som anser att skadeståndets storlek hade kunnat sänkas med gällande lagstiftning.

 

Även den tidigare domaren Krister Thelin, som bland annat varit domare vid FN:s Krigsförbrytartribunal för forna Jugoslavien i Haag, anser att beloppet är för högt.

 

Angående JK:s uttalande i Bulletin skriver han:

 

På sociala medier har flera nu börjat ropa Justitiekanslerns avgång. En av dessa är den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali.

 

Andra tar dock JK i försvar och menar att hon enbart har följt gällande lagar. Däribland den tidigare riksdagsledamoten Maria Abrahamsson (M).

 

Även advokaten Nick Bergqvist anser att JK har handlat rätt utifrån gällande regelverk och praxis. I en debattartikel för Dagens Juridik skriver han bland annat:

”Vad sedan gäller beloppets storlek har JK fastställt ersättningen i enlighet med den praxis som råder. Lidandet av ett frihetsberövande anses öka exponentiellt över tid, varför även ersättningen (skadeståndet) ökar över tid. Det kan man ha synpunkter på, men jag anser att det finns goda skäl för en sådan ordning.”

Längre ned i artikeln tillägger han att även om han inte betvivlar att JK.s beslut är riktigt utifrån gällande lagar så ”kan det nog finnas anledning till förändring”.

Läs även: Trio gruppvåldtog 17-årig flicka – får straffrabatt för låg ålder

Läs även: Mardrömsdejten: rånad och torterad för några tusenlappar

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag