Danmark återkallar uppehållstillståndet för tusen somalier

Bild: Montage Olga Itenberg/CT Snow/Wikimedia Commons/Heb
  • Tisdag 18 Dec 2018 2018-12-18
E-post 2556

DANMARK Nu ska nära tusen somalier som tidigare fått uppehållstillstånd i Danmark återvända hem. De som återvänder frivilligt kan få ett bidrag till resan på 140 000 danska kronor, men få har nappat på erbjudandet.

Nära tusen somalier har förlorat sina uppehållstillstånd i Danmark, enligt DR. Danska utlämningsverket började granska gruppens uppehållstillstånd i början av 2017, och sedan dess har 516 personer förlorat sin flyktingstatus, samt 412 personer som fått uppehållstillstånd för familjeåterförening.

Anledningen till granskningen av somaliska uppehållstillstånd är att danska myndigheter anser att Somalia i nuläget är tillräckligt säkert för att tidigare flyktingar ska kunna återvända.

Att somalierna ska återvända är också avsikten, enligt  invandringsminister Inger Støjberg från det liberala partiet Venstre.

–  Om du inte längre behöver vårt skydd och ditt liv och hälsa inte längre är i fara i ditt hemland måste du naturligtvis återvända hem och bygga upp det land du kom ifrån, säger Støjberg.

Läs även: Dansk debattör varnar för massutvisning av somalier

De migranter som frivilligt beslutar sig för att lämna Danmark har möjlighet att få ett ekonomiskt repatrieringsstöd på 140 000 danska kronor per vuxen och 42 000 kronor per barn.

Trots det har enbart 32 personer valt att frivilligt återvända till Somalia i år. Motsvarande antal för 2017 är 42 personer.

Biståndsorganisationen Danska flyktingrådet är emellertid kritiska till danska myndigheters bedömning av säkerhetssituationen i Somalia.

– Det finns platser i Somalia, som är tillräckligt säkra för att återvända till om man hör till en släkt. Men det finns många andra ställen där det är väldigt osäkert att återvända. Särskilt om du kommer som en främling utan släkt, och kan ha varit i Danmark i många år, säger flyktingrådets generalsekreterare Christian Friis Bach.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag