Danmark försöker stoppa flyktingar att nå Sverige – Så trixar svenskarna in dem i landet ändå

Flyktingarna flyr från danska myndigheter, istället vill de till Sverige. Foto: nyheterne.tv2.dk
  • Måndag 7 sep 2015 2015-09-07
E-post 758

SKANDINAVIEN Flera medier rapporterar att flyktingar från mellanöstern och synnerligen från Syrien nu försöker ta sig genom Danmark med slutmålet Sverige, något som danska myndigheter försöker stoppa. Men Sverige ger sig inte så lätt – här är svenskarnas metoder för att lura danskarna.

Flera flyktingar från Syrien, men även från andra länder i mellanöstern enligt rapporter, befinner sig just nu i Danmark på väg mot Sverige. Det rapporterar danska medier. Samtidigt försöker myndigheter i Danmark att få kontroll på situationen men flyktingarna undviker danska myndigheter, rapporterade danska TV2 nyligen. Situationen har föranlett en diskussion mellan Danmark och Sverige om hur flyktingarna ska hanteras.

På en presskonferens förklarade den danske statsministern Lars Lökke Rasmussen att Danmark inte tänker släppa igenom några flyktingar till Sverige om det finns risk att flyktingarna förvisas tillbaka till Danmark. Samtidigt vill efterlyser han en diskussion med Sverige, något som i medier beskrivs som ett ”krismöte”.

– Vi har tagit initiativ till överläggningar med den svenska regeringen, sade han på presskonferensen.

Men migrationsverket i Sverige meddelar att alla som kommer är välkomna att söka asyl.

– Vi har inga gränskontroller mellan Sverige och Danmark och de som tar sig hit är välkomna att lämna in en asylansökan så kommer vi att behandla dem som alla andra, säger Fredrik Bengtsson presschef på Migrationsverket till SVT Nyheter.

Dragkamp mellan Danmark och Sverige om flyktingarna

Samtidigt som Danmark försöker bromsa trycket av flyktingar på väg genom Danmark är signalerna alltså från Sverige de rakt motsatta. Detta syns även i sociala medier där det från svensk sida nu görs en rad ansträngningar för att flyktingarna ska kunna ta sig hela vägen till Sverige. Nyheter Idag har undersökt de olika metoderna för att, trots Danmarks ansträngningar för att minska volymerna, få ett så stort antal flyktingar som möjligt till Sverige.

Tidningen altid.se berättar hur asylaktivister från Sverige åker över till Danmark för att ”smuggla” flyktingar med båt över sundet. Och de är inte ensamma om engagemanget, även på twitter föreslår en person att man bör åka ner till Danmark för att hämta flyktingarna till Sverige.

Vänstertidningen ETC rapporterar att Statens Järnvägar nu slopar krav på id och även tillåter mer bagage. På så vis kan flyktingar på väg till Sverige använda tåget om de så vill.

Det finns även de som nu vill arbeta på heltid med flyktingmottagandet. Här är en som kan tänka sig att arbeta på ett asylboende.

Här är en som berättar om en kollega som i sin tur förbereder genom att åka till Ullared för att köpa bland annat hygienartiklar som sedan ska skänkas till flyktingar som är på väg till Sverige.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag