Danmark: Gränskontroller ger fler – inte färre – asylsökande

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen. Foto: FN
  • Onsdag 11 Nov 2015 2015-11-11
E-post 633

DANMARK Den danska regeringen säger ikväll att den svenska modellen med gränskontroller som införs imorgon ger fler, inte färre, asylsökande. Anledningen är att migranterna inte hindras från att söka asyl, bara stoppas från att resa igenom landet.

Danmark kommer inte att införa liknande kontroller som Sverige längs sin gräns mot Tyskland eftersom den danska regeringen helst vill att migranterna reser vidare genom landet. Om gränskontroller införs tvingas istället migranterna söka asyl i Danmark.

– Det kan vara svårt att förklara, men sanningen är att om man inför omfattande gränskontroller riskerar man att få fler, inte färre, asylsökande, säger den danske statsministern Lars Løkke Rasmussen till Politiken.

– De som når fram till gränsbommen kan lägga handen på den och säga att de vill söka asyl, och då får man säga till dem att de kan göra det. Men det kan också vara så att de hade för avsikt att bara passera igenom och söka asyl i nästa land. Om man stänger den möjligheten så kommer många av dem säga att de hellre söker asyl i det land de har kommit till istället för att göra en u-sväng och vända tillbaka.

Løkke Rasmussen tror därför inte att de svenska gränskontrollerna kommer innebära att Danmark tvingas ta emot fler asylsökande eftersom de flesta av dem inte vill stanna där. Så länge Sverige inte stänger gränsen, och skickar tillbaka migranterna, innebär gränskontroller att de även fortsättningsvis har rätt att söka asyl bara de kommer fram till den svenska gränsen.

– Sverige stänger ju inte sina gränser. Jag vill inte göra reklam för att man kan söka asyl i Sverige, men det kan man, säger Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag