Danmark inför obligatoriskt skilsmässotest för barnföräldrar

Foto: Astrid Westvang/Flickr
  • Fredag 29 mar 2019 2019-03-29
E-post 88

DANMARK Från och med nästa vecka måste danska barnföräldrar genomföra ett digitalt test för att få lov att skilja sig. I den nya lagen ingår också en obligatorisk betänketid på tre månader.

Danska DR rapporterar att föräldrar som har barn under 18 år och vill skilja sig först måste göra ett test som ska få dem att tänka över konsekvenserna för barnen. Det är en del av en ny lag som träder i kraft på måndag. Barnföräldrar måste dessutom tänka över sitt beslut i tre månader innan de kan skilja sig.

I det digitala testet, som har utvecklats av forskare på Köpenhamns universitet, ska föräldrarna ta ställning till sex dilemman och får omedelbar respons på sina svar. Det kan till exempel handla om vad man säger i en situation där barnet är ledset och vill att allt ska återgå till hur det var tidigare.

Det var den danska regeringen med barn- och socialminister Mai Mercado i spetsen som stod bakom lagförslaget som kom i fjol. Hon säger att det ligger gedigen forskning bakom testet och att det har visat sig göra stor skillnad för det enskilda barnet. Vissa föräldrar och politiker menar dock att testet inte borde vara obligatoriskt.

– Ja, det kan jag lätt förstå – och att det kan finnas föräldrar som tänker att de inte behöver någon hjälp med att reflektera över sin skilsmässa. Och har man det så, så kan man göra testet snabbt och utan att gå in på detaljerna, säger ministern till DR.

Läs även: Danmark tar ifrån IS-barn medborgarskap

Lyssna: Nyheter Idag-podden: Resultatet från senaste Sentio – specialavsnitt med Stig-Björn Ljunggren

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag