Danmark kan komma att införa anonym bebisinlämning av oönskade nyfödda

Foto: Flickr
  • Måndag 23 okt 2017 2017-10-23
E-post 188

DANMARK Danmark kan komma att införa babyluckor på landets sjukhus där man ska kunna lämna in oönskade nyfödda barn.
– Det handlar inte om att det ska vara lättare att göra sig av med ett nyfött barn, utan att kunna ge en lösning i en särskilt förtvivlad situation, säger den socialdemokratiska oppositionspolitikern, Flemming Møller Mortensen.

Danska politiker diskuterar huruvida landet ska införa så kallade babyluckor på sjukhusen. Via babyluckorna ska människor kunna lämna in nyfödda barn de anser vara oönskade. Inlämningen ska ske anonymt. Det rapporterar Sveriges Radio. 

– Det handlar inte om att det ska vara lättare att göra sig av med ett nyfött barn, utan att kunna ge en lösning i en särskilt förtvivlad situation, säger den socialdemokratiska oppositionspolitikern, Flemming Møller Mortensen, till Danmarks Radio.

Frågan om att införa babyluckor har börjat diskuteras sedan ett övergivet spädbarn hittades dött i Glostrup utanför Köpenhamn i veckan. Liknande fall, där spädbarn överges, sker i snitt en gång per år i Danmark. Sedan 2004 har man hittat åtta levande och fem döda barn som övergivits.

Partierna som vill införa Babyluckor är Socialdemokraterna, Socialistisk Folkeparti och Dansk Folkeparti, vilket innebär att det finns en majoritet för förslaget i danska Folketinget.

Tyskland har sedan 17 år tillbaka haft Babyluckor i bruk. Hittils har cirka 500 barn lämnats in.

Förslaget väcker dock kritik. Ordförande för de danska barnmorskornas fackförbund, Jordemoderforeningen, säger att man riskerar att fler mödrar kan tvingas till att lämna ifrån sig sina barn om man öppnar för möjligheten. Hon tycker att förslaget innebär en återgång till tiden där skuld och skam kunde förknippas med barnafödande och misstänker att allt fler barn kan komma att förlora sin mamma i processen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag