Danmark röstar om förbud mot manlig omskärelse

Foto: Pixabay/Wikimedia commons
  • Söndag 30 sep 2018 2018-09-30
E-post 400

DANMARK Efter att ett medborgarförslag fått över 50 000 underskrifter kommer det danska Folketinget nu rösta om att förbjuda manlig omskärelse. Kvinnlig omskärelse är förbjudet i Danmark sedan länge.

Ett förslag om att förbjuda omskärelse av pojkar av icke medicinska skäl kommer att röstas om i det danska Folketinget, det uppger Sveriges Radio.

Omröstningen är ett resultat av kampanjande från föreningen Intact Denmark.

– För oss är det viktigt att alla barn skyddas tills de själva kan ta ett beslut om de vill ha könskirurgi säger Lena Nyhus, ordförande för Intact Denmark till Sveriges Radio.

Initiativet är ett medborgarförslag som fått tillräckligt många underskrifter för att prövas av Folketinget. Enligt en relativt ny ordning krävs det 50 000 underskrifter för att Folketinget ska rösta om ett medborgarförslag.

Förslaget som prövas är ett förbud mot omskärelse av pojkar under 18 år som inte är medicinskt motiverat ska förbjudas. Könsstympning av flickor är förbjudet sedan länge i Danmark.

Förslaget har däremot låg chans att faktiskt röstas igenom då de större partierna i Danmark för tillfället är emot ett sådant beslut.

– Även om vi skulle förlora i en första omgång så är det bara att fortsätta, säger Lena Nyhus.

Frågan är infekterad då det finns de som anser att ett sådant förbud skulle bryta mot grundläggande rättighet om religionsfrihet. Folketingets lagsekretariat har utrett om det skulle strida mot den grundlagsskyddade religionsfriheten men de har nu kommit fram till att det inte skulle strida mot grundlagen och förslaget kan alltså prövas.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag