Dansk Folkeparti vill sätta burkabärare i fängelse

Foto: Flickr
  • Fredag 10 aug 2018 2018-08-10
E-post 1287

DANMARK Efter att en fransk-algerisk aktivist lovat att betala böter för alla som bryter mot Danmarks burkaförbud kräver Dansk Folkeparti att lagen skärps så att burkabärare kan dömas till fängelse.

En person har hittills fått böter för att ha brutit mot Danmarks nya förbud mot att bära burka. Men efter att fransk-algeriern Rachid Nekkaz lovat att betala alla böter för dem som fälls för den nya danska lagen kräver Dansk Folkeparti att straffen höjs, rapporterar Sveriges Radio.

Aktivisten Rachid Nekkaz har sedan 2010 drivit en organisation som betalar böter åt kvinnor som fälls för att ha brutit mot burkaförbuden i Frankrike och Belgien.

– Om någon betalar boten åt den som har fått den, så försvinner ju sanktionen och det är inte hållbart, säger Dansk Folkepartis utlänningsordförande Martin Henriksson till Danska TV2.

Dansk Folkeparti kräver att dansk gränspolis avvisar Rachid Nekkaz, och uppmanar regeringen att höja straffen så att burkabärare kan dömas till fängelse. Regeringspartiet Venstre har uttalat sig om att en översyn av lagen kan bli aktuell.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag