Dansk migrationspolitik: Kriminella utlänningar placeras på öde ö

Lindholm i Stege Bugt Foto: Wikipedia
  • Lördag 1 Dec 2018 2018-12-01
E-post 7778

DANMARK Dömda invandrare med utvisningsbeslut som inte kan utvisas kommer att placeras på en öde ö. Det beskedet gav danska regeringen på fredagen, uppger Ekstrabladet.

Det är i budgetförhandlingarna mellan den höger-liberala regeringen med Venstre, Konservativa och Liberal Alliance och deras samarbetsparti Dansk Folkeparti som lösningen med en öde ö nu presenteras.

Ön Lindholm i Stege Bugt ungefär åtta mil sydost om Köpenhamn, blir den framtida hemvisten för utländska medborgare som dömts till utvisning men där olika hinder för utvisningen uppstått. Exakt antal som kommer att placeras är oklart. Idag är 59 personer aktuella för överflyttning från nuvarande boende.

Lindholm ska tas i bruk 2021. Men först ska den saneras från svinpest, rapporterar Danmarks Radio.

Efter avtjänat fängelsestraff ska de dömda, men ej utvisningsbara utlänningarna skickas ut med färja till Lindholmen där de kommer att få bo. Vistelsen på ön är inte tänkt att vara bekväm.

– Kriminella som fortfarande är här, men egentligen är utvisade, får leva under förhållanden som gör att de föredrar att lämna Danmark, säger Kristian Thulesen Dahl, Dansk Folkepartis partiledare till Ekstrabladet.

Finansminister Kristian Jensen (Venstre) betonar att utlänningarna kommer att kunna röra sig fritt på ön. Venstre är svenska Liberalernas systerparti.

– De kommer inte att gå i fängsel.

Hittills har de kriminella utlänningarna bott på Kærshovedgård där även ej kriminella utlänningar med utvisningsbeslut placerats. Kærshovedgård öppnades 2016 och har idag 230 personer inhysta.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag