Dansk minister kan tänka sig placera människor som nekas asyl på en öde ö

Inger Støjberg. Foto: Arno Mikkor, Aron Urb
  • Torsdag 7 Dec 2017 2017-12-07
E-post 943

DANMARK Danmarks utlännings- och integrationsminister, Inger Støjberg, uppger till en tidning att hon kan tänka sig att se över Dansk Folkepartis förslag om att sätta människor som fått avslag på sin asylansökan på en öde ö. Støjberg medger samtidigt att hon är skeptisk kostnaderna för att realisera förslaget.

Dansk Folkeparti, som är stödparti till den danska regeringen, har föreslagit att personer som nekats asyl och väntar på utvisning ska placeras på någon av landets 300 obebodda öar. Danmarks utlännings- och integrationsminister, Inger Støjberg, säger sig nu kunna tänka sig att se förslaget realiserat, uppger den danska tidningen Berglingske.

Støjberg skriver till tidningen att hon är villig att titta närmare på olika idéer om hur man bäst ska kontrollera att folk som nekats asyl även ska utvisas senare. Hon uppger att hon även är villig att titta närmare på Dansk Folkepartis förslag om att sätta folk på öde öar. Hon förhåller sig dock kritisk till en del av de praktiska svårigheterna med förslaget. Hon menar att verkställighet av utvisningar oftast tar relativt kort tid och då kan en omplacering på en ö förlänga processen.

Støjberg ser också problem med att boendet på öarna kan bli en väldigt dyr fråga. Det finns dessutom problem med förhållandet till konventionen om mänskliga rättigheter om förslaget skulle implementeras.

I början av september fanns det 921 personer i Danmark som fått avslag på sin asylansökan och som väntade på utvisning. I ungefär hälften av alla de fallen bedöms det att det är omöjligt att genomföra en utvisning.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag