Dansk minister: Ramadan kan vara farligt för samhället – muslimer bör ta ledigt

Foto: Flickr
  • Måndag 21 maj 2018 2018-05-21
E-post 531

DANMARK Inger Støjberg, den danska utlännings- och integrationsministern, skriver i en debattartikel för bt.dk att muslimer bör ta ledigt under fastemånaden ramadan.

Inger Støjberg skriver att Danmark har religionsfrihet, men att religion bör vara en privatsak och inte påverka andra människor. Hon menar att fastemånaden ramadan, som pågår just nu, inte hör hemma i det moderna Danmark.

”Jag måste säga att jag undrar om ett religiöst krav på att praktisera en 1 400 år gammal grundpelare av islam kan förenas med det samhällssystem och den arbetsmarknad som vi har i dagens Danmark 2018”, skriver hon.

Från gryning till solnedgång ska muslimerna avstå från mat och dryck under ramadan. Det tycker Støjberg innebär risker då yrkesarbetande muslimer ska sköta sina jobb på tom mage.

”Det kan i praktiken vara farligt för oss alla om busschauffören varken äter eller dricker i loppet av en hel dag, på samma sätt som man förstås inte presterar normalt på fabriken eller på sjukhuset om man under en hel månad inte äter eller dricker under alla dygnets ljusa timmar.”

Den danska ministern uppmanar avslutningsvis muslimer att avstå från att jobba under ramadanmånaden ”så det inte får en negativ inverkan på resten av det danska samhället”.

Har den danska ministern rätt i att ramadan innebär en säkerhetsrisk för samhället?
2021 röster (se resultat)

Läs även: Barn i Vingåker svimmar och mår dåligt under ramadan – skolorna skickar uppmaning till föräldrarna

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag