Dansk socialdemokrat: ”Feminism är en antidemokratisk rörelse”

Bild: Pressbild Socialdemokraterne
  • Måndag 20 maj 2019 2019-05-20
E-post 605

DANMARK Feminsim är en antidemokratisk rörelse som inte passar en modern rättsstat, enligt den danska socialdemokraten Simon Simonsen. Uttalandet kommer efter ett internt socialdemokratiskt gräl om spermadonationer för ensamstående kvinnor. 

Den danska socialdemokraten Simon Simonsen är i blåsväder inför det danska valet den 5 juni där Simonsen kandiderar, rapporterar Avisen. Detta efter att Simonsen sagt att ”feminismen är en antidemokratisk rörelse” i en intervju med Radio24syv.

Intervjun föranleddes av ett tidigare kommentar från Simonsen, där han kritiserade Roskildes socialdemokratiska borgmästare Joy Mogensens för att hon blivit med barn med sperma från en anonym spermadonator.

Läs även: Dansk politiker kampanjar på Pornhub: rösta på mig när du runkat klart

Simonsen skrev på sin Facebook-sida att det var ”olyckligt att vi har blivit så självcentrerade och själviska” med hänsyftning på Mogensens graviditet.

Socialdemokratiska partiet har bett Mogensen ta tillbaka uttalandet, och Katrine Skov, grundare av det socialdemokratiska kvinnonätverket Helga, kallade Mogensens uttalande för en slags våld mot kvinnor i politiken, i en intervju i Ekstrabladet.  

– Helga-nätverket är en djuporganiserad fraktion som organiserar sig på ett sätt som är känt från totalitära stater. I stället för att använda argument handlar det om skrämsel, upprördhet och om att ta bort personer från politiken om du inte håller med dem, sade Simonsen till Ekstrabladet.

I intervjun med Radio24syv gick Simonsen ännu längre i sin kritik och kallade hela feminismen för en ”antidemokratisk rörelse”.

– Feminism är, menar jag, en antidemokratisk rörelse. Den hör inte hemma i en modern rättsstat när den bara vill göra politik för en del av befolkningen. Och jag tror att det är den värsta identitetspolitiken, sade Simonsen.

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag