Dansk ubåt sjönk i havet med svensk journalist ombord

Ubåten UC3 tidigare i år. Foto: Anja Olsen
Ubåten UC3 tidigare i år. Foto: Anja Olsen
  • Fredag 11 aug 2017 2017-08-11
E-post 121

DANMARK Den danska privatbyggda ubåten ”UC3 Nautilus” har sjunkit utanför danska kusten, skriver Berlingske. Ombord fanns ubåtens ägare samt en svensk journalist.

Ubåten hade under torsdagskvällen gett sig ut från Köpenhamns hamn med dess ägare Peter Madsen och en svensk journalist ombord. Vid halv tre-tiden inatt uppges en närstående till svensken ha slagit larm om att farkosten inte kommit tillbaka än.

– Den har setts av ett kryssningsfartyg i Köpenhamns hamn klockan 20:30. Sedan har den möjligen setts längre ut i Öresund klockan ett inatt, sade danska försvarets presstalesman Christer Haven.

Enligt vakthavande befäl på danska försvarsmakten hade en seglats med UC3 Nautilus hela vägen till Bornholm planerats till klockan två idag. Det förekom också uppgifter om en tidigarelagd inofficiell sjöfärd och det var därför till en början mycket oklart vart ubåten tagit vägen.

– Det kan vara så att de helt enkelt inte går att komma i kontakt med just nu, eller så har det inträffat en olycka, hette det.

Danska försvaret befarade emellertid att den privatbyggda ubåten sjunkit och började söka av havsbottnen utanför huvudstaden. Tre fartyg och två räddningshelikoptrar deltog i letandet som under morgonen fortsatte längre ut i Öresund.

Klockan 10:39 meddelade försvaret att ubåten påträffats i Køgebukten, söder om Köpenhamn och det område man letat i. Ubåten uppges ha drabbats av tekniska problem och därefter sjunkit, men åtminstone Madsen rapporteras vara välbehållen.

– En helikopter har haft radiokontakt med ubåten. De berättade att de var välbehållna och att de haft tekniska problem, säger Ole Theill, vakthavande befäl på danska försvaret, till nyhetsbyrån Ritzau.

Någon gång efter den radiokontakten sjönk alltså ubåten.

Enligt danska TV2 flögs Madsen iväg i en helikopter och han var då svept i en värmefilt. Enligt honom själv var han ensam ombord när ubåten sjönk och journalisten, en svensk kvinna, ska ha släppts av i Köpenhamn tidigare. Den uppgiften har dock inte kunnat bekräftas av myndigheterna som ännu inte vet om kvinnan är fortsatt saknad eller inte.

UC3 Nautilus byggdes på initiativ från uppfinnaren och entreprenören Peter Madsen tillsammans med en grupp volontärer. Den sjösattes första gången våren 2008. 2011 togs den upp ur vattnet för ombyggnation, reparationer och uppgraderingar. 28 april i år sjösattes ubåten igen.

Artikeln är uppdaterad.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag