Danska förslaget: Mindre bidrag till invandrare som inte vill studera eller arbeta

Danmarks flagga. Bild: Per Palmkvist Knudsen/CC BY-SA 2.5
  • Torsdag 3 jun 2021 2021-06-03
E-post 3740

DANMARK Bidrag ska sänkas för de invandrare som inte söker jobb och höjas för de som gör det. Det föreslår en utredning av den så kallade bidragskommissionen, rapporterar danska TV2. Kommissionens förslag går ut på att förenkla det danska bidragssystemet, kontanthjälpen. Den består sedan tidigare av flera riktade bidrag med olika tak och särskilda bidrag till invandrare.

Kommissionen föreslår att flera av bidragen ska avskaffas, för att ersättas av två olika bidragsnivåer, där den högre nivån bara är tillgänglig för de som arbetat eller som utbildar sig för att få arbete. Den övre nivån kräver också att bidragstagaren bott i Danmark under ett antal år, vilket innebär att nyanlända inte kan kvalificera sig.

Läs även: Danmark satsar bistånd på att stoppa illegala migranter

Invandrare får som grupp varken mer eller mindre resurser om förslaget implementeras, enligt bidragskommissionens ordförande Torben Tranæs.

– Det finns en omfördelning inom gruppen invandrare. Men netto för gruppen, det är ungefär plus-minus-noll, säger Tranæs till TV2.

Förslaget skulle innebära att 23 000 invandrare får sänkta bidrag med i snitt 1 300 danska kronor i månaden var. Det motsvarar drygt 1 700 svenska kronor. Samtidigt skulle bidragen höjas för 36 000 invandrare med i snitt 900 danska kronor, vilket motsvarar drygt 1 200 svenska.

Läs även: Aftonbladet rasar mot SD:s bidragskrav: ”Myten om de tärande invandrarna”

Bidragskommissionens utredning är genomförd på uppdrag av Danmarks socialdemokratiska regering. Den föreslår utöver förenklingarna av bidragssystemet också utökat stöd till barnfamiljer.

Regeringen ska lägga fram ett förslag utifrån utredningen efter sommaren och därefter bjuda in de övriga partierna för överläggning, enligt uppgifter till TV2.

Läs även: Danmark: Fängelsedömda ska inte få medborgarskap

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag