Danska migrationsministern firade skärpt asylpolitik med tårta

Foto: Flickr & Facebook
  • Onsdag 15 mar 2017 2017-03-15
E-post 2075

KÖPENHAMN Danmarks migrationsminister Inger Stöjberg firar den 50:e åtstramningen av asypolitiken med tårta. På sin Facebook har ministern lagt ut en bild på sig själv där hon håller i tårtan och ser glad ut. Bilden har fått såväl kritik som positiv respons.

Inger Stöjberg, Invandrings och migrationsminister i Danmark, firade under tisdagen att hennes regering genomfört den 50:e åtstramningen av asylpolitiken. En gul marsipantårta, prydd med grädde, frukt och detaljer som den danska flaggan och en skylt med siffran 50 hade bakats för att ministern skulle kunna fira åtstramningen med tårtkalas.

”I dag fick jag igenom den 50:e förändringen för att skärpa kontrollen av invandringen. Detta måste firas!”, skriver ministern på sin Facebook till en bild där hon håller i tårtan och ser glad ut.

Exempel på åtgärder som genomförts i Danmark är hårdare språkkrav, möjlighet att frihetsberöva asylsökande under den tid deras identitet fastställs och möjligheten att utvisa kriminella utlänningar såvida det inte står i strid med internationella åtaganden.

Inger Stöjberg har fått både kritik och positiv respons på sitt tårtfirande. Hon säger till Ekstrabladet att det inte är första gången hon äter tårta för att fira politiska segrar.

Tidigare har ministern firat att hennes parti Venstre, det liberalkonservativa regeringspartiet, stoppade ett finansieringsförslag av kollektivtrafiken som den förra, socialdemokratiska, regeringen ville driva igenom.

– Jag har ju många gånger firat politiska segrar i Venstre med tårta. Jag minns bland annat att vi också firade med tårta då vi begravde den röda regeringens förslag om finansiering för kollektivtrafiken, säger hon till Ekstrabladet, enligt Expressen.

Stöjberg har även, i den danska tidningen BT, skrivit att asylsökande som inte längre är att betrakta som flyktingar ska utvisas till sina hemländer då hon menar att många stannar i Danmark på grund av välfärdssystemet. För det har Stöjberg kritiserats av FN:s flyktingorgan UNHCR som oroat sig för att danska regeringen ska utvisa kvotflyktingar som de fått ta emot via FN.

Den danska migrationsministern hymlar inte med orden på sin Facebook. I ett inlägg från 8 juni 2016 har hon lagt ut en bild på en före detta dansk medborgare som förlorat sitt medborgarskap.

”Äntligen! Sam Mansour (bokhandlaren från Brønshøj) har blivit fråntagen sitt danska medborgarskap. Terrordömda ska inte kunna behålla sina medborgarskap”, skriver hon angående Mansour.

Enligt Dagens Nyheter kallas Inger Stöjberg för Danmarks Donald Trump.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag