Danska regeringen föreslår arbetsplikt för invandrare

Mette Frederiksen (S). Foto: News Øresund - Johan Wessman (CC BY 3.0)
  • Onsdag 8 sep 2021 2021-09-08
E-post 1525

Den danska regeringen presenterar ett nytt förslag om en arbetsplikt för medborgare med invandrarbakgrund. Den kan innefatta alltifrån danskundervisning till en företagspraktik så länge det totalt når 37 timmar.
– Alltsamman med målet att integrera folk i den arbetslogik som de allra flesta danskar är uppvuxna med, säger arbetsmarknadsminister Peter Hummelgaard (S).  

37 timmars arbetsplikt för danska medborgare med så kallat ”integrationsbehov”. Så lyder förslaget som presenterades av danska statministern Mette Fredriksen (S), finansminister Nicolai Wammen (S) och arbetsmarknadsminister Peter Hummelgaard (S), rapporterar danska TV 2

Läs även: Danska ghettoförslaget: Max 30 procent icke-västliga invånare

”Målet är att alla medborgare med ett integrationsbehov – nyanlända såväl som personer som har varit en längre tid i bidragssystemet – på sikt omfattas av kravet om en 37 timmars arbetsplikt”, lyder förslaget.

”Utgångspunkten ska vara att man deltar och bidrar i 37 timmar om veckan om man lever på offentligt stöd”, står det.

Den danske regeringen anser att för många med utländsk bakgrund, särskilt kvinnor står utanför arbetsmarknaden. Det rör sig framförallt om personer med bakgrund i Mellanöstern, Nordafrika, Afghanistan, Pakistan och Turkiet.

Inledningsvis kommer arbetsplikten gälla de som har varit i bidragssystemet i tre av fyra år och som inte har klarat minimumprovet i kursen Danska 2 eller klarat årskurs 6. Gruppen beräknas bestå av omkring 20 000 individer, och fler grupper ska omfattas i ett senare skede.

De som ska omfattas av 37 timmars arbetsplikt förväntas utföra samhällsnyttiga uppgifter i lokalområdet.

– Det kan till exempel vara att gå till stranden och samla ihop cigarettfimpar och plast, säger Peter Hummelgaard till Berlingske.

– Allt det vill vi organisera genom kommunerna. Det viktigaste för oss är att folk kommer utanför dörren, säger han.

Tanken är att allt från undervisning i danska språket till en företagspraktik ska kunna inkluderas i arbetsplikten. Hummelgaard menar att det viktigaste är att man får ett schema där man måste dyka upp 37 timmar i veckan.

– Alltsamman med målet att integrera folk i den arbetslogik som de allra flesta danskar är uppvuxna med, säger Hummelgaard.

Regeringen vill också se en temporär jobbpremie om 5 000 danska kronor skattefritt för de som lyckas bli självförsörjande.

”Ett fullt rimligt och egentligen självklart förslag som jag hoppas att vi Sverigedemokrater kan få stöd för att införa även i Sverige” skriver Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på Facebook.

Läs även: Danmark: Fängelsedömda ska inte få medborgarskap

Lyssna även på: Öresunds mentala avgrund – dansk och svensk mentalitet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag